Budžeta komisijas sēdē asas diskusijas par azartspēļu grozījumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde šodien noslēdzās ar pretējiem viedokļiem par to, vai ir ievērota procedūra grozījumu Azartspēļu un izložu likumā izskatīšanā. Grozījumus likumā iesniegusi "Konservatīvo" Saeimas frakcija ar mērķi ierobežot azartspēļu zāļu skaitu.

Ņemot vērā šodien sēdes laikā izskanējušos priekšlikumus, komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (AP) rosināja Finanšu ministrijai (FM) divu nedēļu laikā sagatavot nepieciešamos priekšlikumus, lai veiktu plašāka apmēra izmaiņas likumā. To politiķis pauda kontekstā ar FM jau kādu laiku veikto piedāvājuma izstrādi šīs jomas regulējuma sakārtošanai.

Komisijas balsojošo deputātu vairākums atbalstīja Bondara priekšlikumu. Tomēr pret šo balsojumu iebilda "Konservatīvo" deputāti Reinis Znotiņš un Jānis Cielēns, kuri papildus arī aicināja balsot viņu frakcijas virzītā likumprojekta atbalstīšanu pirmajā lasījumā. Znotiņš skaidroja, ka FM precizējumus būtu iespējams iestrādāt, skatot likumprojektu otrajā un trešajā lasījumā.

Līdzīgi FM parlamentārais sekretārs, Saeimas deputāts Atis Zakatistovs pauda, ka kategoriski noraida priekšlikumu, ka ministrijai divu nedēļu laikā būtu jāsagatavo kādi priekšlikumi. Zakatistovs uzsvēra, ka tā būtu "skriešana ratiem pa priekšu", jo FM ir jāievēro noteiktais laika grafiks, lai pēc visu konsultāciju noslēgšanās nāktu ar saviem priekšlikumiem.

FM parlamentārais sekretārs pauda, ka šodien komisijā tiek skatīts "Konservatīvo" likumprojekts, un ka nevajadzētu šai partijai "atņemt orķestri" jeb vajadzētu ļaut, lai šis jautājums iet uz priekšu kā viņu virzīti grozījumi. Politiķis arī piebilda, ka FM savu atzinumu likumprojektam jau esot sniegusi.

Bondars atbildē Zakatistovam gan akcentēja, ka tā kā Latvija ir parlamentāra valsts, tad, ja parlaments deleģēs kādu uzdevumu, tad arī FM nāksies to uzklausīt.

Deputāts Uldis Augulis (ZZS) pauda atbalstu komisijas priekšsēdētāja priekšlikumam, norādot, ka ir saprātīgi, ka likumprojektu izvērtētu FM. Opozīcijas politiķis atsaucās arī uz Saeimas Juridiskā biroja pausto, atzīmējot, ka nepieciešams saprast, cik piedāvātie grozījumi ir atbilstoši, tajā skaitā, cik pamatoti tajos piedāvāti attālumi, kādos azartspēļu zāles būs ierobežotas.

Augulis skaidroja, ka neredz ļoti lielu steigu likumprojekta virzībā un ka svarīgi būtu jau tagad saņemt gan FM redzējumu, gan arī Tieslietu ministrijas (TM) atzinumu par grozījumu leģitimitāti. Tas ļautu atbildes uz šiem būtiskajiem jautājumiem saņemt vēl pirms pirmā lasījuma, nevis par tik būtiskām lietām spriest starp lasījumiem, atzīmēja politiķis.

Bondars piekrita, ka tiks prasīts arī TM atzinums, savukārt Znotiņš komisijas vadītājam pārmeta neturēšanos pie darba kārtības. Tad sekoja balsojums, kurā Bondara priekšlikums tika atbalstīts, un komisijas priekšsēdētājs apsolīja, ka pēc FM priekšlikumu saņemšanas nebūs kavēšanās un tie uzreiz tiks virzīti skatīšanai komisijā.

Reaģējot uz "Konservatīvo" kolēģu iebildumiem saistībā ar lemšanu komisijas sēdē deputāts Vjačeslavs Dombrovskis aicināja atcerēties, ka katram deputātam ir viena balss un ka komisijas priekšsēdētājs ir tas, kurš nosaka sēdes dienas kārtību.

Znotiņš no savas puses uzsvēra, ka nevar komisijas sēdes darba kārtībā skatīšanā ielikt likumprojektu, bet pēc tam nebalsot par to - politiķis aicināja veikt šādu balsojumu. Bondars gan uzsvēra, ka "viss jau ir nobalsots".

Deputāts Igors Pimenovs (S) norādīja, ka, tā kā Bondara priekšlikums tika respektēts un par to tika nobalsots, tad būtu pareizi balsot arī par likumprojektu. Pimenovs norādīja, ka jāuzklausa Juridiskā biroja nostāja, kā rīkoties šajā situācijā.

Bondars atbildēja, ka tiks izstrādāts alternatīvs likumprojekts. Noprotams, ka tas tiks veidots, ņemot vērā arī no FM gaidāmos priekšlikumus. Komisijas priekšsēdētājs līdz ar to paziņoja, ka komisijas sēde ir slēgta.

Znotiņš pievienojās Pimenova aicinājumam dot vārdu Juridiskajam birojam.

Kā ziņots, "Konservatīvo" frakcijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans iepriekš debatēs Saeimā rosināja grozījumus nodot skatīšanai Juridiskajā komisijā, jo Budžeta komisijai nesokoties ar šīs jomas likumu izmaiņu izskatīšanu.

Aprīļa pirmajā pusē, vaicāts par likumprojekta gaidāmo skatīšanu viņa vadītajā komisijā, Bondars uzsvēra, ka iesniegtos grozījumus komisija sāks skatīt jau tuvākajā laikā.

Jau vēstīts, ka likuma grozījumos tiek piedāvāts aizliegt azartspēļu organizēšanu dzīvojamās ēkās un četru kilometru attālumā no tām, kas faktiski nozīmētu azartspēļu aizliegumu Latvijā.

Grozījumi arī paredz no 20 līdz 30 palielināt azartspēļu aparātu minimālo skaitu spēļu zālē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu