Slimnīcu biedrība neizpratnē par plānotajām izmaiņām ārstēšanā reģionos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas Slimnīcu biedrība ir neziņā un neizpratnē par to, kāpēc Veselības ministrijas (VM) plānotajām slimnīcu tīkla izmaiņām reģionos varēs ārstēt smagā stāvoklī esošos pacientus, pauda organizācijas valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs.

Patlaban VM plāno turpināt koncentrēt sarežģītāku manipulāciju un operāciju veikšanu Rīgā un lielajās reģionālajās slimnīcās. Tas nozīmē, ka medicīniskie pakalpojumi, kurus var saņemt dienas stacionāros un ambulatori, būs pieejami tuvāk pacienta dzīvesvietai, savukārt gadījumos, kad akūto un sarežģīto palīdzību nevarēs saņemt tuvāk dzīvesvietai, palīdzību sniegs Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, nogādājot pacientu attiecīgajā iestādē, kurā ir pieejams nepieciešamais pakalpojums.

Kalējs atzina, ka sarežģītāku operāciju koncentrēšana universitātes slimnīcās ir apsveicama, jo tādā veidā ārsti gūst pieredzi, prasmi un pacientu uzticēšanos.

Viņš atbalsta sarežģītāku operāciju veikšanu vienā vai divās vietās, taču, viņaprāt, paralēli ir jādomā, kā smagā stāvoklī esošos pacientus transportēt no viņu dzīvesvietas uz slimnīcu, kur tiks veikta operācija, piemēram, Rīgā. Viņš uzsvēra, ka to neizprot arī reģionu slimnīcu vadītāji.

"Mūs uztrauc Eiropas Reģionālās attīstības fonda sadalījums, kas parāda, ka no 180 miljoniem eiro 88% līdzekļu tiek koncentrēti Rīgā, kas nozīmē, ka reģionos ārstēšana notiks daudz mazāk, bet diemžēl pacienti pārsvarā ir arī ārpus galvaspilsētas," sacīja Kalējs, uzsverot, ka koncentrēšana vienā pilsētā nav tas labākais variants.

Biedrības valdes priekšsēdētājs atzina, ka VM par ar slimnīcu darbību saistītajiem jautājumiem reti konsultējas ar pašām ārstniecības iestādēm vai biedrību, un lielākoties lēmumi tiek pieņemti ātri un klusi, noslēgumā parādot vien rezultātu.

"Tā komunikācija ar pašreizējo ministriju nav tā labākā. Katrā ziņā tad, kad bija Anda Čakša, tad viņa vismaz daudzmaz regulāri ar slimnīcu vadītājiem konsultējās sanāksmēs, kurās, lai arī bija pretēji vai līdzīgi viedokļi, bet mēģināja atrast kopsaucēju," norādīja Kalējs.

Ceturtdien, 28.aprīlī, Slimnīcu biedrībai ir paredzēta tikšanās ar slimnīcu vadītājiem, lai apspriestu neskaidros jautājumus par slimnīcu tīkla izmaiņām, taču Kalējs uzskata, ka, ja būs iebildumi vai ieteikumi, ministrija tāpat tos neņems vērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu