Valsts policijas vadītājs: nav un nebūs nekādas tolerances pret kara attaisnošanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tā dēvētais Uzvaras piemineklis
Tā dēvētais Uzvaras piemineklis Foto: Jānis Škapars/TVNET

Tiem cilvēkiem, kuri apsver iespēju Uzvaras parkā 9.maijā nolikt ziedus, jāsaprot, ka Krievijas propaganda viņus izmantos stāstiem par atbalstu Kremlim, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" brīdināja Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks.

Viņš pastāstīja, ka VP sadarbībā ar citām tiesībsargājošajām iestādēm aktīvi strādā, gatavojoties 9.maijam, rēķinoties ar paaugstinātu provokāciju risku. VP aicina iedzīvotājus ziņot par kara slavināšanas un attaisnošanas, kā arī neatļautās simbolikas izmantošanu, piebilstot, ka visiem jāsaprot, ka neatkarīgi no tautības ikviens ir atbildīgs par valsts drošību.

Ruks skaidroja, ka šogad ir pamats rēķināties ar provokācijām, bet to plānotājiem jāapzinās, ka VP rīkosies izlēmīgi, mainot savu citus gadus piekopto pieeju. Tāpat jāsaprot, ka cilvēki, kas atnāks pie tā dēvētā Uzvaras pieminekļa, tiks "ierauti propagandas mašīnā".

"Propagandas pārstāvji nofilmēs cilvēkus, kas ieradīsies, un parādīs savā TV kā atbalstītājus Krievijai," brīdināja policijas priekšnieks.

VP redzeslokā ir daudzi gadījumi, kad personas, neskatoties uz brīdinājumiem, aicina tomēr doties uz Uzvaras parku 9.maijā. Ruks uzsvēra, ka, ja kādam 9.maijs liekas kaut kāda uzvaras diena, atbrīvojoties no Vācijas nacistiskā jūga, tad jāpaskatās, ka pēc tam Latvija tika okupēta.

Ruks arī uzsvēra, ka VP nav un nebūs nekādas tolerances pret kara attaisnošanu, brīdinot, ka šādu praksi piekopjošie tiks saukti pie atbildības.

"Diezgan daudz ir dažādu simbolu, kurus, slēpjoties pa nakti, kāds uzzīmē, atklāti nedarbojoties. Dažreiz tās ir nepilngadīgo vai reibumā esošo cilvēku izpausmes," stāstīja VP priekšnieks, piebilstot, ka kopumā esošā situācija ir liels izaicinājums kārtības sargiem.

"Patlaban varu droši pateikt, ka situācija tiek kontrolēta. Protams, nevar pirmajā sekundē atklāt jebkuru noziegumu, nevaram pie katra uzzīmētā burta "Z" nolikt policistu un veikt kaut kādas aktīvas ilgstošas izmeklēšanas. Bet mēs strādājam, un atbildības būs. Tolerances pret kara attaisnošanu nav un nebūs," norādīja VP priekšnieks.

Kā ziņots iepriekš, Rīgas pašvaldība nav atļāvusi nevienu no pieteiktajiem pasākumiem 9.maijā pie tā dēvētā Uzvaras pieminekļa Pārdaugavā.

9.maijā pie pieminekļa bija pieteikts tradicionālais Uzvaras dienu svinību publiskais pasākums, ko ierasti organizē biedrība "9.maijs.lv". TVNET jau aprīļa sākumā rakstīja, ka pašvaldība nav izsniegusi atļauju šim pasākumam, turklāt Saeima nesen veikusi grozījumus Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, kas liegtu šādu pasākumu rīkot pēc būtības.

Vēl minētajā vietā saskaņā ar likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" normām bija pieteiktas trīs sapulces, no kurām divās plānots godināt Otrā pasaules kara laikā cīņā pret nacistisko Vāciju kritušos, bet vienā nosodīt Krievijas prezidenta Vladimira Putina Krievijas iebrukumu Ukrainā.

"Neviena no iepriekš pieteiktajām sapulcēm netiks atļauta drošības apsvērumu dēļ. Vienas sapulces organizatori atsaukuši savu pieteikumu," norādīja domes preses pārstāve Edīte Matuseviča.

Jau ziņots, ka Saeima aprīļa sākumā galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par Ukrainas cietušo un bojā gājušo upuru piemiņas dienas noteikšanu", kas paredz par Ukrainas cietušo un bojā gājušo upuru piemiņas dienu noteikt šī gada 9.maiju.

Tāpat noteikts pirotehnisko izstrādājumu izmantošanas aizliegums 2022.gada 9.maijā un 10.maijā.

Šajā dienā valsts un pašvaldību iestādes publiskus izklaides un svētku pasākumus nerīkos un arī pašvaldības neizsniegs atļauju publiska pasākuma rīkošanai. Pašvaldībām arī būs jāanulē atļauju publiska pasākuma rīkošanai šogad 9.maijā, ja tāda izsniegta līdz likuma spēkā stāšanās dienai.

Noteikts, ka pašvaldība ir tiesīga pieņemt lēmumu aizliegt sapulces, gājiena vai piketa norisi, izņemot gadījumus, ja sapulces, gājiena vai piketa veids un mērķis atbilst minētās piemiņas dienas raksturam.

Likums spēku zaudēs šogad, 11.maijā.

Nesen Rīgas dome paziņoja, ka pieminekļu komplekss Uzvaras parkā atzīts par nedrošu, tādēļ pašvaldība to daļēji norobežojusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu