Armēnijā protestos pret premjerministru Pašinjanu aizturēti 250 cilvēki

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Protests Armēnijā.
Protests Armēnijā. Foto: AFP / Scanpix

Armēnijā protestos pret premjerministru Nikolu Pašinjanu pirmdien aizturēti 250 cilvēki, vēsta vietējie mediji.

Opozīcijas politiķis Išhans Sagateljans medijiem šodien sacīja, ka policija pret protestētājiem izturas īpaši skarbi.

Armēnijā jau vairākas dienas notiek protesti, un svētdien opozīcijas aktīvisti ierīkoja nometni laukumā pie Erevānas operas un baleta teātra, solot tur protestēt līdz Pašinjana demisijai.

Protestētāji ir nobloķējuši vairākas ielas galvaspilsētā.

Ziņu aģentūra DPA vēstīja, ka demonstrācijā pirmdienas vakarā piedalījās vairāk nekā 20 000 cilvēku, tostarp parlamenta locekļi.

Demonstrācijas vērstas pret Pašinjana politiku Kalnu Karabahas jautājumā.

2020.gada septembrī Armēnijas un Azerbaidžānas starpā uzliesmoja karadarbība par pamatā armēņu apdzīvoto Kalnu Karabahas strīdus reģionu, kurā dzīvību zaudēja aptuveni 6500 cilvēku.

Karadarbība ilga sešas nedēļas un beidzās 2020.gada 9.novembrī, kad Armēnija un Azerbaidžāna ar Krievijas atbalstu noslēdza vienošanos par uguns pārtraukšanu Kalnu Karabahas konfliktā, ko Armēnijā daudzi uzskata par kapitulāciju.

Saskaņā ar vienošanos armēņi zaudēja daļu Kalnu Karabahas pamatteritorijas, kā arī visus drošības buferzonas rajonus, kas kopš 90.gadiem atradās armēņu kontrolē.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolēja Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu