Medijs: Zvērinātu advokātu padomes galva daļēji zaudējis advokātu uzticību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Pirms 6.maijā gaidāmajām vēlēšanām sašūpojušās Latvijas Zvērinātu advokātu padomes (LZAP) priekšsēdētāja Jāņa Rozenberga pozīcijas, raksta laikraksts "Diena".

Rozenbergs, neskatoties uz viņam paustajiem pārmetumiem, ir vienīgais kandidāts, kas noteiktajā termiņā izvirzīts LZAP vadītāja amatam. Pēc laikraksta ziņām, Rozenbergs zaudējis daļas advokātu uzticību, kuru vārdi gan precīzi nosaukti netiek, kamēr otra daļa biedru viņa līdzšinējo darbību LZAP vadībā vērtējot pozitīvi.

LZAP vadītājs pārmetumus esot izpelnījies par, kritiķu ieskatā, neizprotamu rīcību normatīvo aktu grozījumu pieņemšanas procesā, kuru dēļ esot būtiski pasliktinājušās gan advokātu, gan aizstāvamo pozīcijas tiesvedības procesos. Tāpat viņu kritizējot par nebalsošanu Tieslietu padomes sēdēs, kad lemts par tiesnešu izvirzīšanu iecelšanai amatos, kā arī balsojumā par ģenerālprokurora kandidāta akceptēšanu.

Rozenbergs gan skaidro, ka virknē šo balsojumu nav piedalījies, jo viņam kā praktizējošam advokātam savā ikdienas darbā var nākties tieši saskarties ar šīm amatpersonām viņu amata pienākumu izpildē, līdz ar to viņš atturējies, lai novērstu potenciālu interešu konflikta situāciju.

Savukārt runājot par likuma grozījumiem debašu laika ierobežošanai, Rozenbergs paudis, ka nav redzējis nevienu kriminālprocesu, kurā tiesas noteiktais laika ierobežojums objektīvi būtu uzskatāms par nepietiekamu un nesaprātīgi īsu, bet, ja kāds advokāts nespēj iekļauties tiesas noteiktajā aizstāvības runas laika limitā, tad atliekot mācīties savas domas formulēt precīzi un kodolīgi.

Laikraksts raksta, ka Rozenbergam tiekot pārmesta arī "piekāpšanās un advokatūras tiesisko interešu upurēšana" saistībā ar grozījumiem, kas mazina attaisnojošus iemeslus, kad advokāts nevar piedalīties tiesas sēdē. Arī šos pārmetumus Rozenbergs noraida: "Šāds viedoklis var rasties vienīgi no aplama pieņēmuma par to, ka advokāts var uzņemties lielāku darba slodzi, nekā viņš spēj izdarīt un visiem pārējiem tiesas procesa dalībniekiem tas būtu bez nosacījumiem jārespektē. Advokātu noslodze un aizņemtība jau gadiem tiek minēta kā viens no iemesliem ilgstošiem tiesvedību procesiem."

Tikmēr advokāts Artūrs Zvejsalnieks atzīmējis, ka Rozenbergs šobrīd ir vienīgais kandidāts, kurš pretendē uz LZAP vadītāja amatu, un, visticamāk, arī tiks apstiprināts. "Līdz ar to redzam, ka neviens cits nav vēlējies viņam sastādīt konkurenci. Tāpēc nebūtu īsti korekti tikai kritizēt Rozenbergu, ja neviens cits nekandidē," izteicies Zvejsalnieks.

Savukārt uz vietām LZAP padomē konkurence esot lielāka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu