Iepazīsti Peipusu: ko Igaunijas apceļotājiem piedāvā Sīpolu ceļš?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Aron Urb

Igaunijā atrodas ceturtais lielākais ezers Eiropā – Peipuss. Iespējams kāds paziņa devies turp makšķerēt vasarā vai arī bļitkot ziemā, jo ezerā mīt 37 zivju sugas. Tūrisma maršruts gar Peipusu, kas pazīstams kā Sīpolu ceļš, sākas jau 20 km no Tartu Kallastes virzienā.

Sīpolu ceļa neparastākā daļa ir 8 kilometru garumā esošie piekrastes ciemati Varnja – Kasepē – Kolkja, kur uz dzīvi apmetušies vecticībnieki.

Kas ir vecticībnieki?

Vecticībnieki jau 17.gs. ieradās Igaunijā kā reliģiskie bēgļi, jo izvēlējās nepieņemt Krievijas jaunās pareizticīgo baznīcas reformas. Viņi sāka garā rindā gar Peipusa ezera piekrasti būvēt sev tipiskās dzīvojamās ēkas ar fasādi pret ielu, bet sadzīvi aiz augstas sētas un lieliem vārtiem, pagalmā, lai vajāšanas gadījumā varētu ātri doties tālāk. Vecticībnieku ikdienu joprojām nosaka stingrs reliģisks kanons, un saziņas valoda ir krievu.

Ja ieskatīsieties vērīgāk, šur un tur viņu dārzos pamanīsiet neparasti augstas sīpolu dobes.

Šāda specifiska sīpolu audzēšana sākusies padomju laikos, kad ar tiem Ļeņingradā varēja nopelnīt milzu naudu, jo izrādījies, ka Peipusa augsne ir sīpoliem ļoti piemērota.

Tā nu pie katras otrās mājas vasaras otrajā pusē slejas sīpolu žāvētavas - virtenēs un kilogramos vietējie tirgo gan sīpolus ēšanai, gan sēklai.

Foto: Publicitātes foto/ Aron Urb

Pamazām pie Peipusa uz dzīvi apmetas arī vairāk igauņu un izmanto piekrasti, lai piedāvātu tradicionālus rituālus "ar odziņu“ – tēju no patvāra, pirti uz ūdens vai izbraucienu pa Peipusu no "Mesi tare“ mājām, moderno mākslu Voronjas galerijā vai ambulARTooriumā, tekstila apdruku un gardu maltīti Peipusa apmeklētaju centrā Kolkjā, kā arī daudz ko citu atklāšanas vērtu.

Kur nakšņot?

Ezera tuvumā atrodamas brīnišķīgas naktsmītnes, kas ļauj izbaudīt daudzveidīgo piekrastes dabu. Dažas no tādām ir Mustvē (Mustvee) pilsētā esošais hostelis "Zvejnieku nams“, Kolkjas brīvdienu ciemats vai arī viesu nams "Nina kordon“. Savukārt vēstures un kultūras cienītājiem noteikti vajadzētu aizvadīt nakti Alatskivi pilī, kas šodien ir viens no visskaistākajiem neogotikas arhitektūras paraugiem Igaunijā

un kurā iespējams baudīt izmeklētu maltīti un apmeklēt muzeju. Ierodoties Alatskivī 9.jūlijā, nonāksiet dzīvās vēstures epicentrā, jo visapkārt tirgosies no tuvienes un tālienes sabraukušie senlietu tirgotāji.

Pasākumi Sīpolu ceļā

Viena no visvairāk novērtētajām Peipusa zivīm ir repsis, kuru ieraudzīsiet ne tikai uz suvenīriem, bet kam 17. jūlijā veltīts vesels festivāls Tihedas ciemā.

20. un 21. augustā visa Peipusa piekraste pārvērtīsies par Atvērto kafejnīcu ielu, kad gar visu 175 km garo, Peipusa piekrasti atvērsies mājas kafejnīcas.

Līdzīgi, taču mazāk vērienīgi vietējo garšu svētki notiks arī Sīpolu ceļa bufešu dienā 10. septembrī.

Foto: Remo Savisaar / www.moment.ee / remo@moment.ee / +372 56672371

Šos notikumus vieno autentiskas Peipusa piekrastes garšas no vietējām izejvielām un viesmīlīgi pavāri, kas gatavi pacienāt katru ceļinieku. Jums tiks piedāvāti gan visadažādākie zivju ēdieni, gan Igaunijā slavenāko – Peipusa sīpolu pīrāgi, gan pelmeņi, gan par Peipusa simbolu kļuvusī ugunspuķes tēja, gan citi gastronomiski atklājumi.

  • No bākām līdz pilīm – šeit uzzināsi, ko vēl Igaunijas apceļotājiem piedāvā Peipuss.
Foto: Publicitātes attēls

Raksts tapis sadarbībā ar Visit Estonia.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu