Foto Ierobežota piekļuve pieminekļu kompleksam Pārdaugavā dienu pirms 9.maija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Policijas norobežojošā lenta un plakāti Ukrainas karoga krāsās pie pieminekļu kompleksa Uzvaras parkā dienu pirms 9. maija.
Policijas norobežojošā lenta un plakāti Ukrainas karoga krāsās pie pieminekļu kompleksa Uzvaras parkā dienu pirms 9. maija. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Pie pieminekļu kompleksa Pārdaugavā ierobežota piekļuve un izkārti Ukrainas un Latvijas karogi dienu pirms 9.maija.

TVNET jau vēstīja, ka Saeima 31.martā veikusi grozījumus Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, kas aizliedz pasākumus rīkot tuvāk par 200 metriem no jebkura Latvijas teritorijā esoša padomju armiju vai tās karavīru uzvaru un piemiņu slavinoša pieminekļa, tāpēc pieteiktais publiskais pasākums nav atļauts.

Drošības apsvērumu dēļ nav atļautas arī divas no pieteiktajām sapulcēm. Savukārt vienas sapulces organizatori paši atsaukuši pieteikumu.

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par Ukrainas cietušo un bojā gājušo upuru piemiņas dienas noteikšanu", kas paredz par Ukrainas cietušo un bojā gājušo upuru piemiņas dienu noteikt šī gada 9.maiju.

Šajā dienā valsts un pašvaldību iestādes publiskus izklaides un svētku pasākumus nerīkos un arī pašvaldības neizsniegs atļauju publiska pasākuma rīkošanai. Pašvaldībām arī būs jāanulē atļauju publiska pasākuma rīkošanai šogad 9.maijā, ja tāda izsniegta līdz likuma spēkā stāšanās dienai.

Noteikts, arī ka pašvaldība ir tiesīga pieņemt lēmumu aizliegt sapulces, gājiena vai piketa norisi, izņemot gadījumus, ja sapulces, gājiena vai piketa veids un mērķis atbilst minētās piemiņas dienas raksturam.

Tāpat TVNET iepriekš rakstīja, ka VDD veiktā informācijas analīze liecina — 9.maijā pastāv provokāciju un konfrontācijas riski, sevišķi - ierastajās 9.maija pasākumu norises vietās.

9.maijs šogad Latvijā ir pasludināts par Ukrainā cietušo un bojā gājušo piemiņas dienu, un publiski pasākumi, kuros tiek glorificēta PSRS īstenotā Latvijas okupācija vai pausts atbalsts Krievijai, nav savienojami ar 9.maijam piešķirto sēru dienas statusu.

Ņemot vērā Krievijas bruņoto spēku nežēlīgos kara noziegumus Ukrainā, VDD 9.maijā aicina iedzīvotājus neapmeklēt tā dēvēto "uzvaras" pieminekli un citus Latvijas okupāciju slavinošus monumentus.

VDD aicina iedzīvotājus 9.maijā atturēties no reaģēšanas uz provokatīvām darbībām, kā arī neiesaistīties prettiesiskās aktivitātēs. Krievijas bruņoto spēku īstenoto kara noziegumu attaisnošana un slavināšana netiks tolerēta.

Tāpat VDD sadarbībā ar VP pievērsīs īpašu uzmanību personām, kas sēru dienā izmanto Krievijas agresiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu