Eksperti lēš, ka no Krievijas puses īpaši paziņojumi 9. maijā nav gaidāmi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Lai arī pēdējās nedēļās daudz ticis spekulēts par to, kādus būtiskus paziņojumus saistībā ar karu Ukrainā 9.maija svinību laikā varētu paziņot Krievijas vadība, šādi paziņojumi šodien varētu nesekot, intervijā TV3 pieļāva Latvijas Ārpolitikas institūta direktora pienākumu izpildītājs Kārlis Bukovskis.

Eksperts domā, ka īpaši būtisku paziņojumu šodien varētu nebūt, bet tā vietā Krievijas režīma vadonis Vladimirs Putins varētu vien paziņot, ka Ukrainā viss notiek pēc plāna un tiek turpināta "speciālā militārā operācija". Pēc Bukovska domām, oficiāls kara pieteikums Ukrainai šodien varētu nenotikt, jo tas nozīmētu Krievijas režīmam atzīt, ka "speciālās operācijas" formā tā nav guvusi cerētos panākumus.

Bukovskis lēš, ka Putina runā nebūs arī nekādu lielu paziņojumu par uzvarām Ukrainā, taču, diemžēl, nav arī pienācis brīdis, kad Kremļa režīms varētu pieņemt lēmumu pamest Ukrainu.

Institūta vadītājs atgādināja, ka attiecībā uz karu joprojām ir divas realitātes - kā to redz brīvā pasaule un kā to pasniedz Krievijas propaganda. Viņš uzsvēra, ka šis lielā mērā ir informatīvais karš, un tajā Ukraina uzvar. Savukārt Krievijas propagandas brīžiem piesauktais, ka jau esot sācies 3.pasaules karš, gan ir pārspīlējums, kas tapis, lai attaisnotu panākumu trūkumu frontē, atzīmēja eksperts.

Arī Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks Latvijas Radio pauda viedokli, ka kara izsludināšana ļoti būtiskas izmaiņas nenestu, jo jau pašlaik Krievijā notiek iedzīvotāju slēpta mobilizācija, iepludinot papildus cilvēkspēku kara zonā, attiecīgai Krievija šādi var turpināt un kara izsludināšana tai nav vajadzīga.

Rostoks atzina - lai gūtu lielākus panākumus frontē, Krievijai vajag lielākus spēkus, jo pašlaik nekādu dižu uzvaru Kremļa režīmam nav.

Eksperta vērtējumā, okupētājās teritorijās Krievija mēģina parādīt, ka to piederība ir mainījusies, un cenšas panākt, lai iedzīvotāji pieņemtu, ka šīs teritorijas kontrolē Krievija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu