Lietuvas prezidents novēl Krievijai aizdomāties, kādēļ tā ir kļuvusi par agresori

TVNET/LETA/LRT
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, Krievijas prezidents Vladimirs Putins
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, Krievijas prezidents Vladimirs Putins Foto: Olivier Hoslet/Pool via REUTERS, Mikhail KLIMENTYEV / Sputnik / AFP

9.maijā, kad Krievijas sabiedrība svin tā dēvēto Uzvaras dienu, šai valstij būtu īstais brīdis aizdomāties, kādēļ tā pēc pašas pieredzētajām ciešanām varējusi kļūt par agresori, turklāt nereti pat nežēlīgāku nekā nacisti Otrā pasaules kara laikā, pirmdien norādījis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Kā gan valsts, kas pieredzējusi tik daudz sāpju un ciešanu, varēja nodzīvoties tiktāl, ka šobrīd pati kļuvusi par sāpju, ciešanu un nāves iemeslu?" intervijā Lietuvas sabiedriskajam radio vaicājis prezidents.

"Krievijas sabiedrība, šķiet, joprojām neatrod vietu, kur tā varētu justies droši, nomierināties un beidzot atmest savas mesiānisma un imperiālisma tradīcijas. Viņi joprojām atrodas šai sāpīgajā ceļā. Visas valstis ļoti skaidri zina, ko vēlas, bet Krievija turpina mētāties. Tā gan varētu būt tikai pašas Krievijas problēma, tomēr diemžēl ļoti bēdīgi ietekmē kaimiņvalstis. Šī mētāšanās saistīta ar Krievijas ekspansīvo ārpolitiku, kura cenšas iespaidot līdzās esošo valstu dzīvi un lielākoties iespaido to ļoti negatīvā, vienkārši traģiskā virzienā," viņš sacījis.

Runājot par 9.maija svinēšanu Lietuvā, Nausēda norādījis, ka tā nav problēma, ja cilvēki šai dienā dodas uz kapiem pieminēt tuviniekus un "viņu nestos upurus toreizējā kara laikā".

"Taču, ja tas ir vienīgi iegansts provokācijām un galvenais, jauna kara eskalācijai vai saukļiem, kuriem nav nekā kopīga ar mirušo pieminēšanu, tad, protams, tas nav pieļaujams un Lietuva nekādā ziņā neļaus organizēt provokācijas pret savu sabiedrību un galu galā diskreditēt pašu šo piemiņas dienu," viņš uzsvēris.

Kā izteicies prezidents, karavīru apbedījumu vietas nedrīkstētu kļūt par "sava veida propagandas instrumentu", kas tiktu vērsts pret Lietuvu.

"Dažādās pašvaldībās situācija ir ļoti atšķirīga - dažviet tie ir vienkārši kapu pieminekļi, citur - monumenti ar ļoti izteiktu ideoloģisku vēstījumu, kas savā ziņā vērsts uz sabiedrības ietekmēšanu. Aicinu visas pašvaldības novērtēt situāciju, bet noteikti nesamierināties ar šiem propagandas un kara kurināšanas reliktiem, kuru Lietuvā vēl aizvien ir papilnam", viņš norādījis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu