Cik bieži Latvijas iedzīvotāji rūpējas par auto tīrību?

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Latvijas iedzīvotāji savus auto mazgā reizi mēnesī - tā apgalvo 25% aptaujāto, savukārt 22% savu auto mazgā reizi ceturksnī vai pat retāk, liecina aptaujas dati*. 

Automašīnas regulāra un pareiza mazgāšana ir daudz svarīgāka, nekā sākumā varētu šķist - tā ne tikai ļauj saglabāt auto tīru, bet arī samazina dažādus auto virsbūves un detaļu bojāšanās riskus, piemēram, rūsu, skrāpējumus un krāsas koroziju, kas var veidoties no piekaltušiem dubļiem, sāls paliekām un neprofesionālas mazgāšanas.

46% aptaujāto ziemā auto mazgā retāk

Ziemas sezonā un sliktos laikapstākļos auto tiek mazgāti daudz retāk, tieši tāpēc pavasarī auto mazgāšanai jāpievērš pastiprināta vērība. Circle K Latvia Tirgus attīstības departamenta direktors Gatis Pavārs atgādina: "Tagad, kad regulāra auto mazgāšanas sezona ir atsākusies ar jaunu sparu, autovadītājiem būtu ieteicams nomazgāt ne tikai auto virsbūvi, bet arī auto apakšu, dzinēju un neaizmirst iztīrīt ventilācijas sistēmu."

Lai gan automašīnas mazgāšanas biežums atkarīgs no laikapstākļiem un autoceļu tīrības, savu auto būtu ieteicams kopt regulāri, neaizmirstot arī par mašīnas vaskošanu. "Jo biežāk automazgātavās izvēlēsities mazgāšanas programmas ar vaskošanu, jo retāk tā būs jāmazgā un auto virsbūve saglabās spīdumu un tiks pasargāta no rūsas," uzsver Gatis Pavārs.

Gandrīz puse aptaujāto uzskata, ka auto ir nomazgāts, ja to noskalojis lietus

Pavasarī, kad bieži vien mašīnu noskalo lietus, var šķist, ka mašīna ir jau tīra, - tam piekrīt aptuveni 40% aptaujāto iedzīvotāju.

Lietus ūdeni nevaram uzskatīt par pilnīgi tīru ūdeni - tas satur daudz minerālvielu, kas var radīt ūdens plankumus uz auto virsbūves un ilgtermiņā pat bojāt auto krāsu.

Ceturtdaļa aptaujāto auto mazgā pašu spēkiem

25% aptaujāto iedzīvotāju, īpaši seniori un gados vecāki cilvēki, izvēlas auto mazgāt paši, savukārt 46% iedzīvotāju izmanto pašapkalpošanās automazgātavas. Cilvēki bieži vien maldīgi uzskata, ka mazgāšana automatizētajās līnijās vairāk kaitē virsbūves krāsai nekā mazgāšana ar rokām. "Jaunāko paaudžu mehāniskās mazgāšanas iekārtas ar sensoriem, kas nosaka mašīnas uzbūvi un formu, ir saudzīgāks mazgāšanas veids nekā mazgāšana ar rokām. Tomēr, ja visbiežāk izvēle krīt par labu auto mazgāšanai mājas apstākļos, tai ir atbilstoši jāsagatavojas - jāizvēlas auto korpusam nekaitīgas pulējamās birstes un lupatiņas, bieži tās jāskalo un jātīra, jo mazgāšanas procesā var saskrāpēt auto ar smilšu graudiem un netīrumiem, kas uzkrājas tīrīšanas sūklī," stāsta Gatis Pavārs.

Papildus mazgāšanai auto jāpulē vienu vai divas reizes gadā

Pavasaris būs īstais laiks, lai nopulētu savu auto - pulēšana noņems taukus, netīrumus un skrāpējumus, ar kuriem mazgāšana netiek galā. Pulēšana ar skrāpējumus likvidējošo un krāsojumu atjaunojošo vasku iztīra krāsojuma poras, novēršot ziemas sezonā radušos mikroskrāpējumus, un rada noturīgu virsbūves aizsargslāni ar izteiktu spīdumu. Ja ikdienā rūpējaties par savu automašīnu, pietiek ar automašīnas pulēšanu vienu vai divas reizes gadā, lai novērstu nelielas skrambas vai virsbūves nodilumu.

*Aptauju veica Circle K Latvia.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu