EP liberāļi ierosina sankcijas attiecināt arī uz Šrēderu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) liberāļi frakcija "Europas atjaunotne" rosina pret Maskavu vērstās sankcijas piemērot arī lielāko Krievijas kompāniju padomēs esošajiem eiropiešiem, kuru vidū ir arī bijušais Vācijas kanclers Gerhards Šrēders, liecina portāla "Politico" rīcībā esošā informācija.

Spāņu EP deputāta Luisa Garisano izstrādātais rezolūcijas projekts, kas nonācis "Politico" rīcībā un par kuru balsojums EP gaidāms nākamnedēļ, paredz aicināt Eiropadomi sankcijas vērst pret lielāko Krievijas kompāniju padomēs esošajiem eiropiešiem, "jo īpaši pret bijušo kancleru Gerhardu Šrēderu".

"Eiropas atjaunotnes" rezolūcijas projektā aicināts ES sankciju sarakstā iekļaut 6000 personas, kuru vidū ir Krievijas deputāti un valdības ierēdņi un kuras nosaucis ieslodzījumā esošā Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija dibinātais Pretkorupcijas fonds.

Šrēders bija Vācijas kanclers no 1998. līdz 2005.gadam, bet pēc tam viņš bijis saistīts ar Krievijas enerģētikas uzņēmumiem. Līdz šim viņš ir noraidījis aicinājumus atkāpties no amatiem Krievijas kompānijās un publiski nosodīt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Vācu politiķis, kurš dažas nedēļas pēc kanclera amata atstāšanas tika iecelts par pretrunīgi vērtētā gāzesvada "Nord Stream" padomes priekšsēdētāju, jaunu kritikas vilni par saitēm ar Maskavu izpelnījās pagājušajā mēnesī, kad laikrakstā "New York Times" publicētā intervijā neatzina savu atbildību un noraidīja apgalvojumus, ka Putins ir vainojams par Kijivas piepilsētā Bučā notikušajām zvērībām.

Garisano sarunā ar "Politico" atzina, ka, viņaprāt, "Eiropa nedara pietiekami", lai sodītu cilvēku, kurš ir "tieši atbildīgs par Vācijas un Krievijas saitēm".

Divas lielākās EP frakcijas - konservatīvā Eiropas Tautas partija un sociālisti - pagaidām nav paziņojušas, vai plāno atbalstīt rezolūcijas projektu, bet Garisano un vairākas citas EP amatpersonas pauda pārliecību, ka rezolūciju atbalstīs deputātu vairākums.

EP ievēlētie Šrēdera partijas biedri - vācu sociāldemokrātiem (SPD) - atteikušies komentēt rezolūcijas projektu, bet augsta ranga SPD pārstāvji Vācijā jau ir aicinājuši Šrēderu izslēgt no partijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu