Viedtālrunis var pavērt automašīnā tādas iespējas, par kādām nemaz nevarēji iedomāties

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Citroen C5 X
Citroen C5 X Foto: Citroen

Pirms vairāk nekā desmit gadiem mēs varējām tikai sapņot par noklikšķināšanu uz pogas tālruņa ekrānā, lai uzzinātu, kur atstājām mājas atslēgas vai pulksteni, ar kuru atrast pazaudētu tālruni, liekot tam zvanīt. Mūsdienu realitāte ir tāda, ka ne tikai ierīces, kuras lietojam ikdienā, bet arī automašīnas ir kļuvušas viedas – tās var izsekot, pat ja apmaldāmies meža vidū. Paradoksāli, ka patērētāji mācās lietot viedierīces, taču, pērkot jaunas automašīnas, reti apgrūtina sevi ar tām paredzēto lietotņu lejupielādi.

Tai pašā laikā pastāv vienprātība: ja autoražotājs ir izstrādājis savu lietotni, vienmēr ir vērts to ielādēt viedtālrunī. Ne tikai tāpēc, lai tā tur būtu, bet arī tāpēc, lai to izmantotu, jo tā sniedz neskaitāmi daudz iespēju, kas atvieglo dzīvi.

Tā palīdz atrast, kur esat nolicis savu auto

Modernajiem auto ir pastāvīgs pieslēgums tiešsaistes tīklam. Tas primāri nepieciešams ārkārtas zvana funkcijai, lai tā precīzi zinātu automašīnas atrašanās vietu un ziņotu glābšanas dienestiem par avāriju. Tomēr autoražotāji šīs iespējas izmantojuši arī daudz vienkāršākām lietām, kas ikdienā nāk par labu autovadītājiem.

Piemēram, franču autoražotājs Citroën, izstrādājot lietotni My Citroën, ļauj jebkurā brīdī detalizētā kartē redzēt, kur transportlīdzeklis atrodas. Šī funkcija ir īpaši noderīga lielveikala stāvvietā, ja neesat pievērsis uzmanību tam, kurā rindā automašīnu novietojāt, un tagad esat apjucis, stāvēdams pie iepirkumu centra izejas durvīm ar iepirkumu maisiņiem vai bērnu ratiņiem un klīšana pa stāvlaukumu nebūtu tā labākā nodarbošanās.

Foto: Shutterstock

Tas dod iespēju kontrolēt automašīnu

Mobilās lietojumprogrammas noder arī tad, ja automobilim ģimenes locekļu vidū ir vairāki lietotāji vai, piemēram, automašīnas atslēgas atrodas īpašnieka kabatā, taču kādam no radiniekiem ir jāpaņem cimdu nodalījumā vai bagāžniekā atstātās lietas.

Šādu risinājumu piedāvā daudzi ražotāji. Piemēram, ASV elektromobiļu ražotājs Tesla ļauj ar savu mobilo lietotni vajadzības gadījumā atbloķēt un aizslēgt automašīnu. Starp citu, lietotne var arī ierobežot piekļuvi dažādām automašīnas daļām, piemēram, paturēt aizslēgtu cimdu nodalījumu, kurā atrodas vērtslietas, arī pēc transportlīdzekļa atbloķēšanas.

Šādas un līdzīgas kontroles funkcijas piedāvā daudzi ražotāji. Piemēram, viņi dod iespēju attālināti pārvaldīt salona apsildes sistēmu vai arī ieslēgt kondicionēšanas sistēmu, ja auto atstāts stāvēšanai tiešos saules staros.

Uzrunās tos, kam patīk rēķināt

Tā kā lielākā daļa mūsdienu automašīnu ir pastāvīgi “tiešsaistē” un to atrašanās vietu norāda GPS signāls, viedās lietotnes ļauj arī redzēt, kur un cik tālu automašīna ir nobraukusi. Tātad jūs varat uzzināt precīzu nobraukumu, kas ir īpaši noderīgi, ja jums ir jādalās ar automašīnu vai tā jāaizdod uz neilgu laiku un nevēlaties ieraudzīt pārsteigumus odometrā.

Auto izsekošanas sistēmas darbojas ļoti vienkārši: ja automašīna ir sasaistīta ar viedo lietotni, brauciena dati parādās automātiski. Citroën, piemēram, pasaka, kad ir pienācis piemērots brīdis mašīnas dzinēja izslēgšanai.

Starp citu, šādas lietotnes novērtēs ne tikai tie, kam patīk skaitīt kilometrus, bet arī tie, kuriem rūp izdevumi par degvielu, jo lietotne aptuveni aprēķinās, cik daudz benzīna vai dīzeļdegvielas izlietots katrā braucienā. Dažas no lietotnēm parādīs ne tikai šo informāciju, bet arī to, cik daudz degvielas ir palicis tvertnē.

Citroen C3 Aircross
Citroen C3 Aircross Foto: Citroen

Ja braucat ar elektromobili, kā, piemēram, Tesla, jūs redzēsiet, kāds ir akumulatoru uzlādes līmenis un kādam attālumam ar šo enerģiju pietiks. Visbeidzot, ja jūs atstājat automašīnu uzlādes stacijā, jūs lietotnē redzēsit, kad tās akumulators būs pilnībā uzlādēts.

Atgādina par servisa apmeklējumu

Vēl viena noderīga mobilo lietotņu funkcija, kas noteikti noderēs visu moderno auto pircējiem, ir atgādinājums par nepieciešamību doties uz dīlera servisa centru un veikt kārtējo apkopi.

Varētu šķist, ka automašīna pati par nepieciešamību veikt pierakstu servisā pavēstīs ar attiecīgo paziņojumu instrumentu panelī. Taču lietotnē sniegtā informācija ir ne tikai detalizētāka, bet arī ļauj redzēt, kādi obligātie apkopes un remontdarbi tiks veikti katrā autoservisa apmeklējuma reizē.

Iekļauta lietošanas rokasgrāmata

Pagātnei pieder laiki, kad katrs auto lietotājs līdzi nēsāja biezu rokasgrāmatu par savu transportlīdzekli un, ja vajadzēja kādu informāciju, to meklējot, pāršķirstīja simtiem lappušu. Mūsdienās visa šī informācija ir ērti izvietota, jā, pareizi – mobilajās lietotnēs.

Tehnoloģijas un digitālā pasaule
Tehnoloģijas un digitālā pasaule Foto: Shutterstock

Viena no noderīgākajām šo digitālo rokasgrāmatu funkcijām ir tā, ka jūs ātri varat uzzināt, kāds brīdinājums ir izgaismots instrumentu panelī. Daži ražotāji, piemēram, Citroën, izskaidro ne tikai šo indikatoru nozīmi, bet arī to, kas vadītājam jādara: pašam jābrauc uz tuvāko remontdarbnīcu vai nekavējoties jāapstājas un jāsauc tehniskā palīdzība.

Palīdz novietot auto

Viena no interesantākajām mobilo lietotņu funkcijām ir iespēja pārvaldīt ne tikai atsevišķas iekārtas automašīnā, bet arī fiziski pašu transportlīdzekli.

Piemēram, vācu kompānija Mercedes-Benz saviem klientiem, kuri iegādājušies jaunākos modeļus, piedāvā iespēju novietot transportlīdzekli šaurā stāvvietā pēc izkāpšanas no tā, vienkārši izmantojot telefonu ar atbilstošo lietotni. Turklāt ne tikai novietot auto, bet arī to izsaukt, kad vēlaties kaut kur braukt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu