LGBTQ tiesību aizsardzības ziņā Latvijā vērojams neliels uzlabojums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
LGBTQ+. Ilustratītvs attēls.
LGBTQ+. Ilustratītvs attēls. Foto: Arnaud Brian/Shutterstock

No 49 Eiropas valstīm LGBTQ tiesību aizsardzības jomā Latvija ieņem 36.vietu, tādējādi pirmo reizi sešu gadu laikā pakāpjoties par piecām pozīcijām augstāk,  informēja biedrības "LGBT un viņu draugu apvienība "Mozaīka" pārstāve Zane Jēkabsone.

"Rainbow Europe" ikgadējā indeksā tiek novērtēta valstu likumdošana, politikas dokumentu un to ieviešana septiņās kategorijās, kas tieši ietekmē LGBTQ cilvēku dzīves kvalitāti - vienlīdzība un pretdiskriminācija, ģimeņu tiesību aizsardzība, naida noziegumi un naida runa, dzimuma tiesiskā atzīšana, cilvēku ķermeņa neaizskaramība, pilsoniskās sabiedrības telpa un attieksme pret patvēruma meklētājiem.

Pēc gadiem ilgas stagnācijas LGBTQ tiesību jomā Latvija šī gada publicētajā pārskatā saņēmusi 22% novērtējumu, kas ir par pieciem procentpunktiem augstāk nekā pērn.

Sliktāks LGBTQ tiesību stāvoklis nekā Latvijā ir tikai 13 Eiropas valstīs - Moldovā, Lihtenšteinā, Ukrainā, Bulgārijā, Rumānijā, Sanmarīno, Monako, Polijā, Baltkrievijā, Krievijā, Armēnijā, Turcijā un Azerbaidžānā. Uzlabojumi novērojami arī Baltijas reģionā un Austrumeiropas valstīs - Lietuvā, Serbijā, Slovākijā un Slovēnijā. Augstāko vērtējumu "Rainbow Europe" ieguvusi Malta, Dānija, Beļģija, Norvēģija un Luksemburga.

Pērn Iekšlietu ministrija kā vienu no savām prioritātēm izvirzīja cīņu pret naida runu un naida noziegumiem, izveidojot šim mērķim darba grupu.

Krimināllikums 2021.gadā tika papildināts, nosakot sociālo naidu, tostarp diskrimināciju pret LGBTQ, kā vainu pastiprinošu apstākli. Pēc "Mozaīkas" datiem vairākiem sociālajiem medijiem tika ziņots par vairāk nekā 300 gadījumiem, kur 83% gadījumos šie ieraksti tika dzēsti, par 10 gadījumiem tika ziņots arī Valsts policijai. Trīs personas pērn saskaņā ar Krimināllikumu tika notiesātas par naida kurināšanu pret LGBTQ cilvēkiem tiešsaistē.

2020.gada Satversmes tiesā tiks pieņemti divi tiesas spriedumi LGBTQ tiesību jomā. Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments 2021.gada izskaņā atcēla Administratīvās apgabaltiesas spriedumu un nodeva jaunai izskatīšanai lietu, kurā kāds viendzimuma pāris lūdza Latvijas valstij savas ģimenes juridisku atzīšanu.

Ar "Mozaīkas" un kustības "Dzīvesbiedri" juridisko atbalstu tika sagatavotas un iesniegtas 28 lietas par ģimenes fakta konstatāciju.

Tagad jau norisinās pirmo lietu izskatīšana Administratīvajās tiesās. Šobrīd arī Saeima gatavojas 3.lasījumā izskatīt Civilās savienības likumu, kas ļaus divām pieaugušām personām reģistrēt kopdzīvi un risināt bāzes jautājumus. Jānorāda, ka šis likums tikai ievieš "civilās savienības" institūtu, un daudzi jautājumi pēcāk tiks regulēti speciālos likumos vai ar vēlākiem grozījumiem.

Šodien, atzīmējot Starptautisko dienu pret homofobiju, transfobiju un bifobiju, pie vairākām vēstniecībām un uzņēmumiem Rīgā tiks pacelti varavīksnes karogi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu