Atbalsta grozījumus par ierēdņa atstādināšanu no amata kriminālprocesa gadījumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Šodien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē deputāti uz trešo lasījumu atbalstīja Valsts civildienesta likuma grozījumus, kas paredz iespēju atstādināt ierēdni no amata, ja pret ierēdni ir uzsākts kriminālprocess.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē opozīcijas deputāts Māris Možvillo (PCL) izteica vairākus priekšlikumus, kuri netika atbalstīti. Politiķis vērtēja, ka ierēdņu izvēles process šobrīd ir necaurspīdīgs un sabiedrībai neesot iespējas iepazīties ar amata kandidāta redzējumu, tāpēc vajadzētu liegt ierēdņu pārcelšanu amatā. Pieaicinātā juriskonsulte Kristīne Stone norādīja, ka ierēdņi amatos tiek iecelti konkursa kārtībā, un Možvillo priekšlikumu atsauca.

Tāpat Možvillo ieteica palielināt konkurenci uz ierēdņa amatiem, nosakot, ka konkursā jāpiedalās vismaz trim kandidātiem. Deputāts pauda, ka tādā veidā būtu iespējams nodrošināt lielāku ierēdņu darba efektivitāti. Valdošās koalīcijas deputāte Janīna Kursīte-Pakule (NA) atzīmēja, ka šis priekšlikums ieviestu pārlieku lieku birokrātiju. Deputāti balsojumā priekšlikumu neatbalstīja.

Netika atbalstīts arī priekšlikums, kas paredzētu iespēju izbeigt darba attiecības ar ierēdni, ar kuru veidojušās nesaskaņas, divu nevis sešu mēnešu laikā, kā tas paredzēts šobrīd. Možvillo atzīmēja, ka valsts pārvalde nav mācību iestāde, kur jādod iespēja mācīties - no tā esot atkarīgs viss izpildvaras darbs. Administratīvo tiesību eksperts Edvīns Danovskis norādīja, ka likuma spēkā esošais regulējums nosaka, ka juridisku iemeslu gadījumā darba attiecības var izbeigt arī ātrāk. Vairākums deputātu balsoja pret šī priekšlikuma virzīšanu uz Saeimu.

Virzīšanai uz Saeimu 3.lasījumā tika atbalstīti arī grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kuriem priekšlikumi nebija iesniegti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu