Prokuratūrai nosūtīta viena no lietām par vakcinācijas sertifikātu viltošanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Covid-19 sertifikāts. Ilustratīvs attēls.
Covid-19 sertifikāts. Ilustratīvs attēls. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Valsts policija rosina prokuratūru apsūdzēt organizētu grupu, tostarp, medicīnas darbinieci, lietā par Covid-19 vakcinācijas sertifikātu viltošanu, informēja Valsts policija.

Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka organizēta grupa, kuras sastāvā bija 1964., 1967. un 1978.gadā dzimušas sievietes, no kurām viena ir medicīnas darbiniece, organizēja viltotu Covid-19 vakcinācijas sertifikātu iegūšanu, nevakcinējot personas. Injekcija netika veikta vai arī tika veikta tās imitācija. Noziedzīgie nodarījumi tika veikti laika periodā no 2021.gada 1.jūlija līdz 2021.gada 11.augustam.

Policija spējusi pierādīt, ka aizdomās turētās personas organizēja un atbalstīja nepatiesas informācijas ievadīšanu automatizētajā datu apstrādes sistēmā "E-veselība" par 24 personām, par ko saņemti 6780 eiro. Daļa no šīs summas samaksāta Nacionālā veselības dienesta pilnvarotai ārstniecības personai - ārsta palīgam.

Tāpat ierosināts uzsākt kriminālvajāšanu pret 1975.gadā dzimušu sievieti par nepatiesu datu ievadīšanu "E-veselības" sistēmā par faktiski neveikto un nenotikušo vakcināciju pret Covid-19.

Noziedzīgajā nodarījumā iesaistītās personas par fiktīvu vakcināciju saņēmušas dažādas summas. Piemēram, 1990.gadā dzimis vīrietis medicīnas darbiniecei ar starpnieka palīdzību devis 295 eiro par to, lai viņa veiktu vakcinācijas imitāciju viņa sievai un ievadītu nepatiesas par viņa sievu un vēl piecām personām "E-veselībā".

Savukārt 1984.gadā dzimusi sieviete ar starpnieces palīdzību devusi 400 eiro medicīnas darbiniecei par to, lai viņa veiktu vakcinācijas pret Covid-19 imitāciju un ievadītu nepatiesas ziņas par vakcināciju automatizētajā reģistrā.

Kāds 1989.gadā dzimis vīrietis medicīnas darbiniecei devis 800 eiro par vakcinācijas imitāciju un nepatiesu ziņu ievadīšanu automatizētajā reģistrā par viņa paša un vēl vienas personas faktiski nenotikušo vakcināciju pret Covid-19.

Trīs iepriekš minētās personas ierosināts saukt pie kriminālatbildības par prettiesisku neatļautu labuma došanu.

Izmeklēšana pret šīm septiņām personām ir tikai daļa no apjomīgā kriminālprocesa. Otrā kriminālprocesa daļā vēl turpinās izmeklēšana.

Līdz šim daudzi viltota sertifikāta ieguvēji, glabātāji un izmantotāji ir atbrīvoti no kriminālatbildības, ja pēc noziedzīgo darbību izdarīšanas ir labprātīgi paziņojuši par notikušo un aktīvi veicinājuši izmeklēšanu.

Tāpat neskatoties uz to, ka patlaban daudzās sabiedriskās vietās vairs nav nepieciešams uzrādīt vakcinācijas sertifikātu, likumā paredzēts, ka personas, kuras ir prettiesiski ieguvušas un atbilstošā laikā izmantojušas šo sertifikātu, var tikt sauktas pie kriminālatbildības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu