Somijas premjerministre noraida NATO kodolieroču un bāzu izvietošanu valsts teritorijā

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Arī pēc pievienošanās NATO Somija nevēlēsies savā teritorijā izvietot kodolieročus vai alianses militārās bāzes, ceturtdien publicētā intervijā izteikusies premjerministre Sanna Marina.

Somija un Zviedrija trešdien oficiāli iesniedza pieteikumu, lai sāktu iestāšanās NATO procesu. Lai gan tika gaidīts, ka iestāšanās process būs raits, sarežģījumus rada Turcijas iebildumi.

Vizītes laikā Romā Marina tikās ar Itālijas premjerministru Mario Dragi un pauda pārliecību, ka dialoga ceļā izdosies atrisināt nesaskaņas.

"Domāju, ka šobrīd svarīgi ir saglabāt mieru, runāt ar Turciju un citām dalībvalstīm, atbildēt uz jautājumiem, kuri varētu būt, un izlabot jebkādus pārpratumus," Somijas premjerministre teikusi intervijā Itālijas laikrakstam "Corriere della Sera".

Marina intervijā uzsvērusi, ka sarunās par Somijas iestāšanos NATO netiek apspriesta NATO kodolieroču izvietošana vai bāzes izveide Somijā.

"Tāpat es nedomāju, ka būtu interese Somijā izvietot kodolieročus vai atvērt NATO bāzes," viņa sacījusi.

Arī Zviedrijas premjerministre Magdalēna Andešsone ir paziņojusi, ka valsts nevēlas pastāvīgas NATO bāzes vai kodolieročus savā teritorijā.

Turcija, kas ir NATO dalībvalsts kopš 1952.gada, izrādījusi negaidītu pretestību Somijas un Zviedrijas uzņemšanai aliansē, apsūdzot Ziemeļvalstis par teroristu atbalstīšanu. Ankara arī atgādinājusi par abu valstu Turcijai noteikto ieroču embargo pēc tam, kad 2019.gadā tā iebruka Sīrijā.

Dragi trešdien pēc tikšanās ar Marinu pauda Itālijas atbalstu Somijas un Zviedrijas uzņemšanai NATO.

Somijas prezidentam Sauli Nīnistem un Zviedrijas premjerei Andešsonei ceturtdien Vašingtonā paredzēta tikšanās ar ASV prezidentu Džo Baidenu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu