Kanāda aizliegs savos 5G tīklos izmantot "Huawei" un ZTE tehnoloģijas

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kanāda aizliegs izmantot savos 5G mobilo sakaru tīklos Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāju "Huawei" un ZTE tehnoloģijas, balstoties uz nacionālās drošības apsvērumiem, ceturtdien paziņoja Kanādas amatpersonas.

Kanāda ar šo aizliegumu seko ASV un citu sabiedroto piemēram. Tas notiek pēc tam, kad tika atrisināts diplomātisks strīds starp Otavu un Pekinu saistībā ar "Huawei" administratores Menas Vandžou aizturēšanu Kanādā uz ASV izdota ordera pamata.

ASV jau pirms vairākiem gadiem norādīja, ka "Huawei" un ZTE ir cieši sakari ar Ķīnas komunistu valdību un šo ražotāju tehnoloģijas varētu tikt izmantotas spiegošanai Pekinas vajadzībām. Abas kompānijas un Pekina kategoriski noraida šādas apsūdzības.

Kanādas rūpniecības ministrs Fransuā Filips Šampaņs un sabiedriskās drošības ministrs Marko Mendičīno preses konferencē paziņoja par šo aizliegumu.

"Šodien mēs paziņojam par mūsu nodomu aizliegt "Huawei" un ZTE produktu un pakalpojumu iekļaušanu Kanādas telekomunikāciju sistēmās," sacīja Šampaņs.

"Telekomunikāciju uzņēmumiem Kanādā nebūs atļauts iekļaut savos tīklos produktus vai pakalpojumus, kas rada risku mūsu nacionālajai drošībai. [Telekomunikāciju pakalpojumu] sniedzējiem, kas jau ir instalējuši šo aprīkojumu, tiks pieprasīts izbeigt tā lietošanu un to aizvākt."

Kanāda vairākus gadus ir apsvērusi šo jautājumu, vairākkārt atliekot lēmumu, kas pirmoreiz bija gaidāms 2019.gadā.

Otava klusēja par šo jautājumu pēc tam, kad Ķīnā tika ieslodzīti divi Kanādas pilsoņi - diplomāts Maikls Kovrigs un uzņēmējs Maikls Spavors - iespējamā atriebībā par Menas Vandžou aizturēšanu Vankūverā 2018.gada decembrī. Visi trīs tika atbrīvoti 2021.gada septembrī pēc Menas vienošanās ar ASV prokuroriem.

5G (piektās paaudzes) bezvadu tīkli nodrošina ātrākus interneta pieslēgumus ar lielāku datu ietilpību.

Mendičīno sacīja, ka šī inovācija "ir liela iespēja konkurencei un izaugsmei", bet arī saistīta ar riskiem. "Ir daudz naidīgu aktoru, kas ir gatavi ekspluatēt vājās vietas" telekomunikāciju tīklos, sacīja ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu