Igaunijas Centra partijai un divām fiziskajām personām izvirzītas apsūdzības par tirgošanos ar ietekmi

Papildināts
LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Jiri Ratass
Jiri Ratass Foto: Reuters / Scanpix

Igaunijas Ģenerālprokuratūra piektdien izvirzījusi apsūdzības par tirgošanos ar ietekmi Rīgikogu spīkera Jiri Ratasa vadītajai Centra partijai, parlamenta deputātam Mihailam Korbam un uzņēmējam Hillaram Tederam.

Saskaņā ar apsūdzību 2019.gadā Korbs, tolaik būdams Centra partijas ģenerālsekretārs, izmantojis gan savu personisko, gan partijas ietekmi uz Tallinas mēru, savu partijas biedru Mihailu Kelvartu, darbodamies Tedera un nekustamā īpašuma attīstītāja "Porto Franco" interesēs.

Kā uzskata izmeklētāji, Korbs izdarījis uz Kelvartu spiedienu, lai panāktu, ka galvaspilsētas mērs un viņam pakļautās amatpersonas nodrošina šai ar Tederu saistītajai kompānijai nepamatotas priekšrocības servitūta maksas noteikšanā par zemes gabalu piebraucamā ceļa izbūvei uz autostāvvietu pie "Porto Franco" nekustamā īpašuma Tallinas centrā, tādēļ šī maksa samazināta no 776 580 eiro līdz 301 000 eiro.

Pēc servitūta maksas samazināšanas Teders pārskaitījis Centra partijai 120 000 eiro, bet kopumā esot apsolījis ziedot tai līdz vienam miljonam eiro.

Pirmstiesas izmeklēšana tā dēvētajā "Porto Franco" krimināllietā pabeigta 2021.gada oktobrī.

Centra partija piektdien paziņojusi, ka neatzīst savu vainu minētajās apsūdzībās.

Kā norādījis tagadējais partijas ģenerālsekretārs Andre Hanimegi, partija nav centusies ietekmēt galvaspilsētas vadības pieņemtos lēmumus.

"Partija nav darījusi neko tādu, kas būtu varējis kaut kā ietekmēt pilsētas lēmumus. Pilsēta no savas puses veikusi iekšējās kontroles pasākumus, lai saprastu, kāpēc servitūta maksa vienā laikā bijusi augstāka, citā - zemāka," viņš sacījis ziņu aģentūrai BNS.

Pēc Hanimegi teiktā, Centra partijai nekas nav zināms par to, ka tās bijušais ģenerālsekretārs piedalījies šāda lēmuma pieņemšanā.

"Ciktāl man zināms, runa ir par normālu pašvaldības darba procesu. Bijušajam partijas ģenerālsekretāram Korbam nesen tika anulēta tiesiskā imunitāte. Gan viņš pats, gan visa frakcija iestājās par to, lai procedūra tiktu paātrināta un tā vai citādi novesta līdz galīgai patiesības noskaidrošanai. Spriedumu pasludinās tiesa. Partija respektēs gan procedūru, gan tiesas lēmumu," viņš sacījis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu