Aizkraukles novadā trūkst labiekārtotu izmitināšanas vietu ukraiņu bēgļiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Aizkraukles novadā trūkst labiekārtotu izmitināšanas vietu Ukrainas bēgļiem, informē pašvaldība.

Pašlaik ir piepildītas pašvaldības rīcībā esošās izmitināšanas vietas, kurās tiek nodrošināti labi sadzīves apstākļi. Pašlaik jau sāk trūkt labiekārtotu izmitināšanas vietu, kuras piederētu pašvaldībai. Ja Latvija uzņems 40 000 bēgļu, pašvaldība prognozē, ka tad Ukrainas valstspiederīgie jāizgulda pašlaik nepiemērotās telpās.

Pašvaldības rīcībā ir nesen slēgta skola, kuru varētu pielāgot izmitināšanai, taču pašlaik, ņemot vērā jau sniegto atbalstu un pieaugošās energoresursu cenas, pašvaldībai nav brīvu līdzekļu, lai šo pielāgošanu veiktu.

Aizkraukles novadā izmitināti un atbalstu saņem ap 270 Ukrainas valstspiederīgo. Ir daži gadījumi - šobrīd ir piecas personas, kuras ir atgriezušās Ukrainā, taču tā pašvaldības situācijā nebūs masveidīga tendence, jo lielākā daļa novadā mītošo ukraiņu ir no Ukrainas austrumu reģiona, kur vēl arvien notiek aktīva karadarbība, kā arī vairs nav palikušas mājas, kur atgriezties, skaidro pašvaldībā.

Pašvaldībai ilgtermiņā būtu nepieciešama atbalsta programmas uzņēmējiem, kuri pieņem darbā Ukrainas valstspiederīgos, subsidētās darba vietas lauku reģionos, jo izmitināšanas vietas ir pieejamas lauku reģionos, kur darba vietu skaits ir ierobežots. Palīdzēt varētu arī sabiedriskā transporta pieejamības veicināšana, lai būtu iespējams nokļūt uz tiem reģioniem, kur ir vakantas darba vietas, uzskata pašvaldībā.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) skaidroja, ka pēc pagājušajā nedēļā pieņemtā lēmuma par līdzšinējā atbalsta pagarināšanu par 30 dienām Ukrainas bēgļiem izmitināšanas un ēdināšanas jomā divu nedēļu laikā ir jārod vidēja un ilgtermiņa risinājumi Ukrainas bēgļu atbalstam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu