"E.Gulbja laboratorija" ieguldīs ap 2 miljoniem eiro bezkontakta analīžu nodošanas punktu attīstībā

Laura Ozoliņa
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
"E. Gulbja laboratorija" bezkontakta analīžu nodošanas punkts
"E. Gulbja laboratorija" bezkontakta analīžu nodošanas punkts Foto: Publicitātes foto

Ideja par bezkontakta analīžu nodošanas punktiem klīniskajai laboratorijai SIA "E. Gulbja laboratorija" radās līdz ar Covid-19 pandēmiju, lai samazinātu cilvēku plūsmu uzņēmuma filiālēs. Taču tagad uzņēmums ar, kā viņi paši tos sauc, robotiem saista jau daudz vērienīgākus attīstības plānus.

Roboti neslimo

"E. Gulbja laboratorijā" norāda, ka uzņēmuma uzstādītajiem bezkontakta analīžu nodošanas punktiem analogu pasaulē neesot, tā esot pašu oriģināla ideja. "Sēdējām, domājām, ko darīt pandēmijas apstākļos. Sākotnēji domājām par pakomātiem, bet tad sapratām, ka tie nebūs izmantojami – tur nav mums nepieciešamās temperatūras kontroles un drošības aspektu, bez tam izrādījās arī, ka uz pakomātu piegādi pandēmijas apstākļos bija jāgaida 12 mēnešus. Tā sapratām, ka būs jārada vajadzīgais risinājums pašiem," stāsta uzņēmuma laboratorijas speciālists Mikus Gavars.

No idejas līdz pirmajam uzstādītajam un reāli strādājošajam bezkontakta analīžu nodošanas punktam pagāja pusgads. Sākotnēji partneris - Latvijas inženieru uzņēmums "JK Energo" - izgatavoja tikai bezkontakta analīžu nodošanas robotus, bet pēc tam uzsākts darbs arī pie robotiem, kas darbojas laboratorijas iekšienē, piemēram, paraugu reģistrētājiem, transporta robotiem, paraugu šķirotājiem un kārtotājiem, atkritumu izvešanas robotiem.

"Pamata motivācija robotu izmantošanai ir ļoti vienkārša – tas ļoti ietaupa darbaspēku, taču ir arī citi aspekti – robotu darbs ļoti labi papildina cilvēku darbu, bez tam roboti neslimo, tiem nav jāievēro karantīna un tie var strādāt 24 stundas diennaktī," norāda Gavars.

Viņš arī atzīmē, ka iespēja nodot analīzes bez kontakta ar laboratorijas personālu kopumā atbilst Latvijas iedzīvotāju mentalitātei, līdzīgi kā pašapkalpošanās kasu ieviešana lielveikalos krasi samazinājusi cilvēku skaitu, kas izmanto tradicionālās kases.

Saskaņā ar "E. Gulbja laboratorijas" sniegto informāciju laikā no 2021. gada 1. janvāra līdz šā gada 1.jūnijam robotos ir nodoti 124 352 analīžu komplekti.

Robotu attīstībā ieguldīs vēl

"E. Gulbja laboratorijas" laboratorijas speciālists Mikus Gavars atzīmē, ka robotu ieviešana laboratorijas ikdienā paver samērā plašas laboratorijas attīstības iespējas.

"Piemēram, tādu robotu, kādu mūsu laboratorija Covid-19 pandēmijas laikā izmantoja siekalu paraugu nodošanai, var izmantot jebkuru cilvēka paša ievākto analīžu nodošanai – ērču, urīna, fēču, sēnīšu paraugu, tuvā nākotnē – gļotādas uztriepju savākšana ģenētiskajām analīzēm."

To pašu var darīt arī ar dzeramā ūdens analīzēm, kuras "E. Gulbja laboratorija" sākusi veikt.

"E. Gulbja laboratorijā" arī atklāj, ka kopējās robotizācijas un automatizācijas infrastruktūras ieviešanai nepieciešamās investīcijas tuvākajos trīs gados varētu sasniegt ap 2 miljoniem eiro. Šobrīd Latvijā uzstādīti jau 22 bezkontakta nodošanas punkti – Rīgā, Mārupē, Jūrmalā un citās lielākajās Latvijas pilsētās, bet tiek plānots uzstādīt vēl.

Gavars arī piebilst, ka viens robots dienā var pieņemt 300 paraugus, tātad visi līdz šim uzstādītie kopā spēj apkalpot vairāk kā 6,5 tūkstošus pacientu visā Latvijā. "Šī sistēma turpinās attīstīties, plānota jaunu bezkontakta punktu uzstādīšana un pieņemto analīžu klāsta paplašināšana un

pilnīgi iespējams, ka nav tālu laiks, kad tieši šādu analīžu nodošanas formu mēs sāksim uzskatīt par normu, nevis laboratorijas apmeklējumus un kontaktu ar medmāsu klātienē,"

atzīmē speciālists un piebilst, ka bezkontakta analīžu nodošanas punktu izmantošana arī atbrīvo pacientus no nepieciešamības no rīta ar urīna parauga trauciņu stāvēt rindā, lai šo paraugu nodotu, kā arī tas atbrīvo darba rokas laboratorijā.

Gavars norāda, ka pati analīžu nodošanas procedūra ir vienkārša – laboratorijas mājas lapā samaksā par konkrēto analīzi, aizej līdz bezkontakta analīžu savākšanas punktam jeb robotam, ievadot saņemto PIN kodu, saņem analīzes savākšanas komplektu, tad ievāc paraugu un atdod to robotam. Tālāk laboratorijas kurjers analīžu paraugus vairākas reizes dienā savāc no robota un aizved uz laboratoriju analizēšanai. Nododot savākoto paraugu robotam, tiek parādīts arī laiks, kad būtu jāsaņem analīzes rezultāti.

Turklāt bezkontakta analīžu savākšanas punktos paraugus var nodot arī brīvdienās, kad klātienes analīžu nodošanas punkti nestrādā. "Piemēram, ja kādam brīvdienās tiek atrasta piesūkusies ērce, tad pacientam ir tikai divas iespējas – gaidīt līdz pirmdienai, kad atkal darbosies laboratorijas, tad nodot šo ērci analīzei un uzzināt, vai tā bija vai nebija inficēta. Vai arī otra – nodot ērci analīzei bezkontakta pieņemšanas punktā un saņemt atbildi krietni ātrāk," stāsta laboratorijas speciālists.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu