Teju puse Latvijas jauniešu apzināti iegādājas viltojumu

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Latvijā teju puse jeb 46% jauniešu vecumā līdz 15 līdz 24 gadiem ir apzināti iegādājušies kādu viltojumu, liecina Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) publiskotais 2022.gada rezultātu pārskats par intelektuālo īpašumu un jaunatni.

Tikmēr Eiropas Savienībā (ES) caurmērā mazliet vairāk nekā puse jeb 52% jauniešu atklāja, ka pērn tiešsaistē iegādājušies vismaz vienu viltotu produktu gan apzināti, gan nejauši. Tiesa, salīdzinot ar Latvijas datiem, vidēji ES apzināti viltojumus pirkuši 37% respondentu.

"Lai arī ES dalībvalstu kopējais vidējais rādītājs par apzināto viltojumu iegādi tiešsaistē ir zemāks nekā Latvijā, tomēr dati atklāj, ka kopš 2019.gada tas ir būtiski pieaudzis. Proti, 2019.gadā 14% eiropiešu vecumā no 15 līdz 24 gadiem bija apzināti pirkuši kādu viltotu preci," pastāstīja Patentu valdes direktors Agris Batalauskis.

Jaunieši, kuri iegādājās viltotos produktus, 21% gadījumu pirka viltotu apģērbu un aksesuārus, 14% elektroniskās ierīces, vēl 14% - apavus, savukārt 11% - higiēnas, kosmētikas, ķermeņa kopšanas līdzekļus un smaržas.

2022.gadā kvantitatīvajā analīzē no 7. līdz 28.februārim 27 ES dalībvalstīs tika aptaujāts 22 021 jaunietis vecumā no 15 līdz 24 gadiem. Šādi dati tiek apkopoti reizi trīs gados, šogad to publiskošana notiek Pasaules pretviltojumu dienā, ko 2022.gadā atzīmē trešdien, 8.jūnijā.

EUIPO pētījuma mērķis bija izprast jauniešu priekšstatus un rīcību saistībā ar intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību, piekļūstot digitālajam saturam vai pērkot fiziskas preces.

"Viltotu preču iegāde ir vairāk nekā kaitējums tautsaimniecībai. Vispirms tas var būt kaitējums pašam cilvēkam - veselībai un drošībai. Proti, oriģinālo preču ražotājs uzņemas atbildību par sava izstrādājuma kvalitāti un drošumu. Tikmēr, viltota produkta gadījumā šādas atbildības nav. Tas nozīmē, ja sāksies alerģiska reakcija no materiāla, krāsvielas vai satura, vai elektronikas ierīce uzsprāgst nekvalitatīva savienojuma dēļ, tad par sekām būs jāmaksā pašam pircējam," uzsver Batalauskis.

Batalauskis arī piebilst, ka iegādājoties viltotas preces mēs nodarām pāri ne tikai sev vai ekonomikai, bet uzturam negodprātīgus uzņēmējus, kas neiegulda nedz darbiniekos, nedz vidē, nedz arī ilgtspējā.

"Par īstu, autentisku preču vai satura iegādi ir jārunā ne tikai vienu dienu gadā. Uzņēmumi vai cilvēki, kas iegulda savu intelektuālo kapacitāti un līdzekļus produktu izstrādē, to uzlabošanā un rūpēs par patērētāju, ir jāizceļ un jāaizsargā katru dienu," teica Batalauskis.

Patentu valde, kā atbildīgā valsts iestāde par rūpnieciskā īpašuma objektu reģistrāciju Latvijā, 2017.gadā kopā ar partneriem uzsāka sabiedrības informēšanas iniciatīvu "Viltotā realitāte", lai informētu sabiedrību par intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumiem un to radīto kaitējumu ne tikai valsts ekonomikai un nodarbinātībai, bet arī cilvēka veselībai un drošībai.

"Šo iniciatīvu ar devīzi "Izvērtē risku - izvēlies neviltotu pārsteigumu" turpināsim arī šogad un plašākai sabiedrībai pieteiksim uzreiz pēc Līgo svētkiem," tā Batalauskis.

Patentu valde aicināja jauniešus piedalīties jauno mediju mākslas konkursā "Viltotā dimensija". Konkursā varēja piedalīties mākslas un jauno mediju tehnoloģiju, kā arī reklāmas jomas studenti un jaunie profesionāļi vecumā no 16 līdz 35 gadiem.

"Konkursa galvenais mērķis bija veicināt jauniešu vispārējo izpratni par intelektuālā īpašuma tiesību nozīmi, uzsverot to pārkāpumu negatīvās sekas un ietekmi uz sabiedrību" saka Batalauskis.

Izsludinātā konkursa uzdevums dalībniekiem bija izveidot digitālu saturu, kas saistīts ar intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu, viltojumu vai pirātisma tēmu, izmantojot jauno mediju tehnoloģijas pēc saviem ieskatiem, piemēram, ar datorgrafiku, video, audio, datoranimāciju, interaktīvo un interneta mākslu vai videospēļu palīdzību. Darbus izvērtēja žūrija, kurā bija pārstāvji no Kultūras ministrijas, RISEBA un Latvijas Reklāmas asociācijas.

Par konkursa finālistiem atzīti pieci darbi "Pirātismam jāpaliek pasakās" (autore: Elizabete Rebezova, Latvijas Univeristāte), "Liktenīgais pirātisms" (autore: Elza Zīverte, Latvijas Mākslas akadēmija), "Pirmavots" (autori: Jekaterina Sidorova, Arnolds Šuriņš) un "Viltotā dimensija" (autors: Haralds Dravnieks, Liepājas universitāte), "Pirātu grūti nepamanīt" (autore: Anete Viziņa, Rīgas mākslas un mediju tehnikums). Finālistus apbalvos 2022.gada "Viltotās realitātes" kampaņas atklāšanas pasākumā 27.jūnijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu