Kāpēc ir svarīgi tieši pirms svētkiem ziedot asinis? Neatliec un kļūsti par donoru jau tagad

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes.

Šonedēļ visā pasaulē svin Starptautisko asins donoru dienu, tādēļ Valsts asinsdonoru centrs (VADC) kopā ar TVNET mudina ikvienu šovasar ieplānot labu darbu un izglābt dzīvību kādam smagi slimam cilvēkam.

Latvijā katru gadu vairāki desmiti tūkstoši cilvēku ziedo asinis, lai varētu palīdzēt ikvienam pacientam, kuram nepieciešama asins pārliešana. Turklāt, tā kā katru ziedojumu sadala trīs komponentos – eritrocītu masā, trombocītu masā un plazmā – katrs donors palīdz glābt dzīvību trīs cilvēkiem, ikreiz, kad noziedo asinis. Bieži bez donoru iesaistes pacientiem nevarētu palīdzēt ne ārsti, ne dārga medicīnas aparatūra. Tādēļ arī vasarā, kad ierasti samazinās donoru skaits, bet pacientu plūsma slimnīcās ir nemainīga vai pat pieaug, VADC mudina atrast sev tuvāko ziedošanas vietu (donors.lv) un nodot asinis, lai kāds cits varētu izdzīvot.

Garākas brīvdienas VADC vienmēr gaida ar bažām un šogad Jāņi nav izņēmums, plānotas četras brīvdienas un ierasti Līgo vakarā slimnīcās nogādā pacientus ar smagām traumām. Šobrīd īpaši trūkst O-, A+ un B – grupas asinis. Taču līdz svētkiem VADC gaida visu asinsgrupu donorus.

Foto: Vizualizācija. Publicitātes.

Par asins donoru var kļūt ikviens vesels cilvēks vecumā no 18 līdz 60 gadiem, savukārt asinis ziedot var līdz pat 65 gadu vecumam. Sievietes gada laikā drīkst ziedot līdz četrām reizēm, vīrieši pat piecas vai sešas reizes.

Latvijā ik gadu asinis ziedo vairāk nekā 50 tūkstoš reižu. Tas nozīmē, ka katru dienu vairākiem simtiem cilvēku ir jāizdara šis nozīmīgais darbs. Un tā arī notiek – tie ir visdažādāko vecumu un profesiju pārstāvji, kuri atrod laiku un nesavtīgi ziedo asinis. Donori ik dienu palīdz ārstiem cīņā par pacientu dzīvībām.

Īpaši svarīgi asins komponentu pārliešana ir cilvēkiem, kuri slimo ar onkohematoloģiskām saslimšanām, tāpat arī nelaimes gadījumos cietušajiem, kuri zaudējuši daudz asiņu. Izšķiroša nozīme donoru palīdzībai ir arī dzemdību laikā, ja pēkšņi sākas asiņošana, tāpat asins rezerves ir nepieciešamas jebkurā slimnīcā, kur veic ķirurģiskas manipulācijas.

Galvenais priekšnoteikums, lai varētu ziedot asinis, - ir jājūtas veselam un jābūt labā noskaņojumā. Būtiski pirms asins ziedošanas ir izgulēties un atpūsties, noteikti jāpaēd viegla maltīte un pastiprināti jādzer ūdens.

Lai garantētu asins komponentu drošību un gādātu par donora labsajūtu, ziedošanas vietā jāatbild uz virkni jautājumu, ko pēc tam pārrunā ar ārstu. Ja viss ir kārtībā, tad seko asins ziedošanas procedūra, kas neaizņem vairāk par 10 minūtēm.

Jautājumu gadījumā Valsts asinsdonoru centrs aicina pirms ziedošanas sazvanīties ar ārstu pa bezmaksas tālruni 80 000 003, lai izrunātu visus ar veselību un asins ziedošanu neskaidros jautājumus un pārliecinātos, vai drīkst ziedot asinis.

Pirms ziedošanas jāņem vērā:

  • pēc ērces koduma jānogaida mēnesi, lai varētu ziedot asinis;
  • ja esi atgriezies no valsts, kurā pastāv paaugstināts risks saslimt ar kādu no infekcijas slimībām, jānogaida 21 diena līdz 6 mēneši pirms ziedošanas (Endēmisko valstu saraksts atrodams donors.lv);
  • zināms laiks jānogaida pēc dažādām stomatoloģiskām manipulācijām (precizēt var donors.lv);
  • pēc tetovējumu, arī permanentā grima un pīrsinga izveides jānogaida četrus mēnešus.

Pievienojies donoru kustībai un izbaudi īpašu Starptautiskajai asins donoru dienai veltītu pasākumu Rīgā, Origo laukumā 16. jūnijā no plkst. 15.00 līdz 19.00!

Pasākuma programmā:

  • 14.00 – 18.00 iespēja ziedot asinis VADC izbraukuma autobusā;
  • 14.00 – 18.00 aktivitātes VADC teltī (asinsgrupas un hemoglobīna līmeņa noteikšana, viktorīnas un iedvesmojošas sarunas);
  • 15.00 Svinību atklāšana.

Koncerta laikā būs iespēja piedalīties Ziedot.lv labdarības izsolē - iegūt vērtīgas lietas no sabiedrībā zināmām personībām, asinsdraugiem un Origo. Iegūtie līdzekļi palīdzēs varonīgai astoņgadniecei Alisai, kura piedzīvojusi 50 asins pārliešanas un šobrīd ļoti nepieciešami līdzekļi intensīvam rehabilitācijas kursam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu