Holandieši pietuvojušies sava fantastiskā elektroauto ražošanai

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektroauto Lightyear 0
Elektroauto Lightyear 0 Foto: Publicitātes foto

Nīderlandes jaunuzņēmums Lightyear ir pirmais pasaulē, kas ražo elektrisko automašīnu, ko darbina saules bateriju panelis.

No eksterjera viedokļa Lightyear 0 atbilst konceptuālajam Lightyear One, kas tika parādīts 2019. gadā, tiesa, tam veiktas dažas izmaiņas, kas ir neizbēgamas, pielāgojot eksperimentālo izstrādi sērijveida transportlīdzekļu prasībām. Salīdzinot ar prototipu, sērijveida auto izceļas ar citādākiem priekšējiem lukturiem, padziļinātiem durvju rokturiem un pārvietotām atpakaļskata kamerām (bija durvju stūros, bet tagad atrodas priekšējos spārnos).

Elektriskā automobiļa virsbūve ir pakļauta maksimālas racionalizācijas mērķim – tāpēc tam ir piliena forma ar jumtu, kas vienmērīgi saplūst ar garu pakaļgalu. Diskiem pircēji varēs pasūtīt aerodinamiskos vairogus. Lightyear 0 aerodinamiskās pretestības koeficients ir tikai 0,19. Salīdzinājumam – Tesla Model 3 koeficients ir ir 0,23, tātad par 21% sliktāks.

Elektroauto Lightyear 0
Elektroauto Lightyear 0 Foto: Publicitātes foto

Visi ārējie paneļi ir veidoti no oglekļa šķiedras, savukārt salons apdarē izmantoti otrreizējās pārstrādes materiāli, tai skaitā audums ar šķiedrām no PET pudelēm, mākslīgā āda un lēti rotangpalmas dekoratīvie ielaidumi. Automašīnai ir piecas sēdvietas un bagāžnieks ar tilpumu 640 litri. Mašīnas pašmasa – 1575 kg.

Lightyear 0 ar pilnu uzlādi spēj nobraukt līdz 625 km. Uz automašīnas jumta un pārsega ir pielīmēti divi saules paneļi ar kopējo platību 5 kvadrātmetri. Pateicoties tiem vien auto sniedzamība palielinās par 70 km. Ideālos apstākļos gada laikā saules bateriju paneļi spēj saražot enerģiju 11 tūkstošiem kilometru. Labumu paneļi dod arī mākoņainā klimatā un tas izpaužas kā līdz pat 35 bezmaksas kilometriem dienā.

Elektroauto Lightyear 0
Elektroauto Lightyear 0 Foto: Publicitātes foto

Holandiešu automašīna izceļas ar apbrīnojami zemu enerģijas patēriņu, kas ir tikai 10,5 kWh uz 100 kilometriem. Gaitas akumulatora ietilpība ir 60 kWh, un no ātrās uzlādes stacijas to līdz 80% var uzlādēt vienas stundas laikā.

Lightyear 0 neliela apjoma ražošana tiks organizēta Somijā, Valmet rūpnīcā. Automobiļa provizoriskā cena Eiropas tirgū ir 250 000 eiro. Mašīnu piegādes pirmajiem klientiem ir plānotas 2022. gada novembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu