Saeima pieņem grozījumus par bērna aprūpētāja atvaļinājumu mātes norādītai personai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jaundzimušais. Ilustratīvs attēls.
Jaundzimušais. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Saeima ceturtdien, 16. jūnijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" par bērna aprūpētāja atvaļinājuma ieviešanu mātes norādītai personai.

Grozījumi likumā bija jāveic, lai pārņemtu Eiropas Savienības direktīvas par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem un ar ko atceļ prasības attiecībā uz paternitātes atvaļinājuma un attiecīgi arī paternitātes pabalsta izmaksu par desmit darba dienām. Patlaban izmaksa paredzēta par kalendāra dienām.

Pieņemto izmaiņu anotācijā atzīmēts - ja bērna paternitāte nav atzīta vai noteikta, tad citai personai, kas nav bērna māte, būs tiesības uz desmit darba dienu ilgu atvaļinājumu, lai pēc bērna mātes lūguma iesaistītos bērna aprūpē.

Atbilstoši pieņemtajā izmaiņām attiecīgi arī paternitātes pabalstu piešķirs arī bērna mātes norādītai personai, ja bērna paternitāte nav atzīta vai noteikta vai bērna tēvs ir miris, vai bērna tēvam ir pārtrauktas aizgādības tiesības.

Šādā gadījumā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra paternitātes pabalstu piešķirs vienai personai, kura to pieprasīs, pārbaudot Valsts ieņēmuma dienesta informāciju par pabalsta pieprasītājam piešķirto atvaļinājumu sakarā ar bērna piedzimšanu, kā arī paļaujoties, ka darba devējam ir sniegti nepieciešamie pierādījumi, piemēram, bērna mātes apstiprinājums, kas apliecina viņas tiesības uz atvaļinājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu