Itālijā veikta pirmā legālā mediķu asistētā pašnāvība

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Mediķis slimnīcā
Mediķis slimnīcā Foto: Marianne Loorents / Postimees

Itālijā kāds tetraplēģijas pacients 16. jūnijā izdarījis mediķu asistētu pašnāvību, ziņo eitanāzijas aizstāvji.

44 gadus vecais Federiko Karboni nomira plkst.11:50 (plkast.12:50 pēc Latvijas laika) pēc tam, kad personīgi ar īpašas mašīnas palīdzību bija ievadījis savā ķermenī nāvējošu zāļu devu, pavēstīja Lukas Kašoni asociācija, kas viņam sniedza nepieciešamo atbalstu.

Palīdzēt kādam izdarīt pašnāvību Itālijā joprojām formāli ir kriminālnoziegums, par ko draud 12 gadu ilgs cietumsods.

Taču Konstitucionālā tiesa 2019.gadā atzina, ka palīdzēt izdarīt pašnāvību kādam, kas izjūt nepanesamas ciešanas, taču ir pie pilna prāta un pats var pieņemt lēmumus, ne vienmēr ir noziegums.

Līdz savai nāvei Karboni sabiedrībai bija pazīstams kā "Mario", kravas automašīnas vadītājs, kas pēc mugurkaula lūzuma autoavārijā pirms desmit gadiem bija pilnībā paralizēts.

"Nenoliedzu, ka man žēl šķirties no dzīves. Es būtu nepatiess pret sevi un melis, ja teiktu, ko citu, jo dzīve ir lieliska un mums dota tikai viena," pirms nāves izteicies Karboni.

"Es darīju visu, ko spēju, lai dzīvoti, cik labi vien varu, un mēģināju, cik iespējams, atlabt no savas invaliditātes, taču tagad mani spēki ir galā gan garīgi, gan fiziski."

Karboni nāves brīdī bija klāt viņa tuvinieki un draugi.

Viņa lūgumu pēc asistētas pašnāvības pagājušā gada nogalē apstiprināja ētikas komisija, taču šis lēmums tika uztverts pretrunīgi, jo Itālijā lielu ietekmi joprojām bauda katoļu baznīca.

Ņemot vērā to, ka Itālijā nav likuma par asistētajām pašnāvībām, Karboni vispirms nācās atrast 5000 eiro nepieciešamās aparatūras un medikamentu iegādei.

Vajadzīgo līdzekļu ieguvei Lukas Kašoni asociācija gada sākumā izvērsa pūļa finansējuma kampaņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu