Vienojas par nepieciešamību noteikt kompensācijas kārtību vēja elektrostaciju tuvumā dzīvojošajiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) un Ekonomikas ministrija (EM) ikgadējās sarunās vienojušās par nepieciešamību paredzēt skaidru kompensācijas kārtību vietējai sabiedrībai par vēja elektrostaciju radīto diskomfortu.

Kā informēja LPS preses pārstāve Ella Pētermane, pašvaldību organizācija un ministrija bijušas vienisprātis par nepieciešamību precīzi definēt minētās kompensācijas maksājumu kārtību un apmēru.

Līdz ar to EM sadarbosies ar LPS attiecīgo Ministru kabineta noteikumu izstrādē. Kopīgi tikšot izstrādāts arī regulējums par vēja un citu pie elektroenerģijas pārvades tīkla pieslēgto zaļo elektrostaciju demontāžas kārtību, kā arī normatīvais akts, kas reglamentēs trokšņu, mirguļošanas un zemfrekvences skaņas ietekmes novērtējumu uz cilvēka veselību.

Saistībā ar alternatīvo enerģijas resursu, tostarp vēja parku, attīstību EM uzsvēra, ka normatīvajam regulējumam ir jābūt tādam, lai tiktu sasniegti pēc iespējas labāki rezultāti, neuzliekot papildu šķēršļus vēja parku veidošanai.

Kā informēja Pētermane, patlaban Latvijā nepastāv īpašs regulējums energokopienām, lai gan jau vairākām daudzdzīvokļu mājām līdz ar renovāciju ir uzstādītas atjaunojamo energoresursu (AER) iekārtas saules enerģijas kolektīvajam pašpatēriņam, kā arī dažādu projektu īstenošanas gaitā paplašinās AER izmantošana mājsaimniecībās un uzņēmumos.

Gan LPS, gan EM pauda gatavību kopīgi sadarboties un meklēt iespējami labākos modeļus, kā reāli varētu darboties atjaunojamos resursus izmantojošās energokopienas, pastāstīja Pētermane.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu