Latvijas kibertelpā joprojām novēroti DDoS uzbrukumi; to ietekme - minimāla

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pagājušajā nedēļā būtiskas izmaiņas Latvijas kibertelpā nav notikušas, un joprojām tiek novēroti pastiprināti DDoS jeb piekļuves lieguma uzbrukumi pret Latvijas uzņēmumiem un valsts iestādēm, aģentūrai LETA sacīja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārstāve Madara Krutova.

Vienlaikus viņa sacīja, ka šo DDoS uzbrukumu radītā ietekme ir minimāla.

Redzamākie uzbrukumi pagājušās nedēļas laikā saistīti ar kārtējo inficēto e-pastu kampaņu "E-klases" platformā, kur no jau uzlauztiem lietotāju kontiem tālāk tika izplatīti ļaundabīgi e-pasti ticamā latviešu valodā. Šo e-pastu mērķis bija panākt "Gozi" saimes vīrusa lejupielādi uz upura iekārtas, lai varētu tālāk piekļūt citiem lietotāja resursiem un sensitīvai informācijai.

Pagājušajā nedēļā kiberuzbrukums skāris kādu Latvijas pašvaldību, kuras darbinieki masveidā saņēma pikšķerēšanas e-pastus, kuros apgalvots, ka e-pasta darbība uz laiku ir apturēta, kamēr netiks veikta konta atjaunināšana un verifikācija. Tālāk e-pastā tika norādīta viltus saite, kurā saņēmējs aicināts veikt minēto verifikāciju. Krutova norādīja, ka šīs pikšķerēšanas kampaņas mērķis ir bijis darbinieku e-pastu piekļuves informācijas zagšana.

Kopumā situācija Latvijas kibertelpā vērtējama kā stabila un tiek veiksmīgi kontrolēta, "Cert.lv" sadarbībā ar partneriem turpina uzraudzīt tajā notiekošo.

Sekmīgi uzbrukumi ar būtisku ietekmi valsts un kritiskās infrastruktūras sektorā līdz šim nav konstatēti.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu