2.Iekļaut ēdienkartē rūgto garšu
Izrādās, arī rūgtā garša stimulē gremošanas procesus, mazina kāri pēc saldumiem, uzlabo ogļhidrātu vielmaiņu, tai ir arī stimulējoša iedarbība. "Arī pēc ājurvēdas principiem rūgta garša skaitās vasaras garša," saka Ilze Lutere. "Pēc svētkiem visi jūtamies mazliet noguruši, organisms prasa pēc papildus enerģijas un rodas nepārvarama kāre pēc kaut kā salda.
Šo kāri var piemānīt, ja ēdienkartē iekļauj rūgto garšu. To var panākt, ja pievieno ēdienam kurkumu, kaņepes, lauru lapas, citronpiparus, jāēd arī dažādi salātus, rukola, spināti, jādzer cigoriņu kafija, kakao vai kafija ar šķipsniņu piparu vai kardamona.
Arī bezalkoholiskais alus nav peļama izvēle, jo tas ir ne tikai rūgts, bet arī fermentēts produkts, kas patīk zarnu mikroflorai un nāk par labu gremošanas sistēmai kopumā."
3.Galds bez kartupeļu čipšiem
Tradicionāli pie alus līgotāji izvēlas čipšus vai kādu citu sāļu uzkodu, kas nenāk par labu veselībai, aiztur organismā ūdeni un var veicināt tūsku. Tāpēc rehabilitācijas centra "Jaunķemeri" uztura speciāliste Diāna Jakuboviča
iesaka izvēlēties uzkodām cieto sieru, kas ir lielisks kalcija avots, bet, iepērkoties veikalā, uzmanīgi lasīt produktu etiķetes un vispirms noskaidrot, cik daudz sāls ir sastāvā.
"Ideāli, ja izdodas atrast uzkodas, kurās sāls saturs nav lielāks par 1 g uz 100 g produkta," saka Diāna. "No pārmērīga sāls patēriņa varēs izvairīties, ja gaļu marinē pats un sāli pievieno, nepārsniedzot normas. Ja patīk asi ēdieni, sāli var labi aizstāt ar asām garšvielām." Veselīgāka alternatīva uzkodu galdā būs arī olīvas, kale kāpostu čipši, ko katrs var pagatavot mājās pats, vai arī jūras zāļu čipši, ko var nopirkt lielveikalos.