2.Iekļaut ēdienkartē rūgto garšu
Izrādās, arī rūgtā garša stimulē gremošanas procesus, mazina kāri pēc saldumiem, uzlabo ogļhidrātu vielmaiņu, tai ir arī stimulējoša iedarbība. "Arī pēc ājurvēdas principiem rūgta garša skaitās vasaras garša," saka Ilze Lutere. "Pēc svētkiem visi jūtamies mazliet noguruši, organisms prasa pēc papildus enerģijas un rodas nepārvarama kāre pēc kaut kā salda.
Šo kāri var piemānīt, ja ēdienkartē iekļauj rūgto garšu. To var panākt, ja pievieno ēdienam kurkumu, kaņepes, lauru lapas, citronpiparus, jāēd arī dažādi salātus, rukola, spināti, jādzer cigoriņu kafija, kakao vai kafija ar šķipsniņu piparu vai kardamona.
Arī bezalkoholiskais alus nav peļama izvēle, jo tas ir ne tikai rūgts, bet arī fermentēts produkts, kas patīk zarnu mikroflorai un nāk par labu gremošanas sistēmai kopumā."
3.Galds bez kartupeļu čipšiem
Tradicionāli pie alus līgotāji izvēlas čipšus vai kādu citu sāļu uzkodu, kas nenāk par labu veselībai, aiztur organismā ūdeni un var veicināt tūsku. Tāpēc rehabilitācijas centra "Jaunķemeri" uztura speciāliste Diāna Jakuboviča
iesaka izvēlēties uzkodām cieto sieru, kas ir lielisks kalcija avots, bet, iepērkoties veikalā, uzmanīgi lasīt produktu etiķetes un vispirms noskaidrot, cik daudz sāls ir sastāvā.
"Ideāli, ja izdodas atrast uzkodas, kurās sāls saturs nav lielāks par 1 g uz 100 g produkta," saka Diāna. "No pārmērīga sāls patēriņa varēs izvairīties, ja gaļu marinē pats un sāli pievieno, nepārsniedzot normas. Ja patīk asi ēdieni, sāli var labi aizstāt ar asām garšvielām." Veselīgāka alternatīva uzkodu galdā būs arī olīvas, kale kāpostu čipši, ko katrs var pagatavot mājās pats, vai arī jūras zāļu čipši, ko var nopirkt lielveikalos.
4. Vispirms ēd, tikai tad - padzeries
Maltītes laikā nav ieteicams padzerties, jo tad uzņemtais ēdiens netiek pietiekami sakošļāts, tas nesajaucas ar siekalām, kas bagātas ar fermentiem, antibakterocīdām vielām, slīdvielām, gļotvielām - ar visu nepieciešamo, kas svarīgs, lai gremošanas process noritētu pilnvērtīgi.
5. Bez paku sulām vieglāka dzīve
Ar saldumu ieorbežošanu viss vienkārši - jo retāk tos ēd, jo mazāk kārojas. Tāpēc arī svētkos varētu iztikt bez saldinātiem dzērieniem vai sulām, kurās ir liels cukura daudzums. Var arī izvēlēties tādu dzērienu, kurā cukura saturs nav lielāks par 5-6 g uz 100g produkta. Tomēr vislabāk, ja dzēriens ir pašu gatavots - no dārza ogām un augļiem. Mājās gatavotā žāvētu augļu kompotā būs daudz kālija, kas nāks par labu sirds asinsvadu veselībai," iesaka uztura speciāliste Diāna Jakuboviča.
5. Jāņu diena - atslodzes diena
Pēc līgošanas nākamajā dienā ieteicama atslodzes diena, kad uzņem ne vairāk kā 500 kcal. "Var visu dienu dzert kefīru un grauzt gurķus, bet es ieteiktu arī atslodzes dienām tomēr izvēlēties kaut ko no olbaltumvielām, lai būtu sāta sajūta," teic Ilze Lutere un vienmēr iesaka ieklausīties savā pašsajūtā un vadīties pēc tās: "Nevajag arī par varītēm ieciklēties uz atslodzes dienām - ja sāk sāpēt galva un trīcēt rokas, tas vēsta, ka cukura līmenis asinīs ir nokrities, tāpēc ir jāuzņem enerģija, jāietur veselīga maltīte."