Gadījumi, kad avārijas kontracepcija var neiedarboties!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Ginekoloģe Natālija Bērza novērojusi, ka tieši vasaras periodā sievietes vēršas pie ārsta, lai runātu par kontracepcijas jautājumiem, arī avārijas kontracepciju. Lai arī avārijas kontracepcija Latvijā pieejama jau daudzus gadus, tas ir viens no kontracepcijas veidiem, par kuru cilvēkiem arvien ir daudz neskaidrību un nepareizu priekšstatu. 

Tāpēc ginekoloģe kliedē biežākos mītus par šo kontracepcijas veidu, savukārt farmaceite Alīna Fleišmane atgādina, kādos gadījumos tā var neiedarboties.

“Pats svarīgākais, kas jāatceras, – avārijas kontracepcija ir neregulāra metode, ko, konsultējoties ar ārstu, var izmantot tikai un vienīgi ārkārtas gadījumos. Tāpat jebkurā situācijā jārēķinās: lai arī šim kontracepcijas veidam ir salīdzinoši augsta efektivitāte, arī savlaicīgi iedzerta avārijas kontracepcija var nenostrādāt.

Īpaši piesardzīgai jābūt, ja pēc tabletes ieņemšanas tuvāko trīs stundu laikā sākusies vemšana vai caureja – tādā gadījumā tablete var tikt izvadīta no organisma, vēl nepaspējot iedarboties.

Var gadīties, ka, organismam reaģējot uz tableti, sākas vaginālā asiņošana jeb ārpuskārtas menstruācijas, kurām nevajadzētu ilgt vairāk kā trīs dienas, pretējā gadījumā jāvēršas pēc tūlītējas medicīniskas palīdzības,” stāsta Apotheka farmaceite Alīna Fleišmane.

1. mīts: Drošāk, ja lieto dubultu devu

“Vispirms jāsaprot, kā avārijas kontracepcija strādā. Sievietes organisma smalkos procesus diktē un regulē hormoni. Olnīcu misija ir reizi mēnesī nobriedināt olšūnu, gādāt, lai notiek apaugļošanās un embrijs ieligzdojas dzemdē. Taču, lai tas notiktu, nepieciešams palaidējmehānisms. Un šis palaidējmehānisms nāk no smadzenēm, no hipofīzes, kas ražo luteinizējošo hormonu (LH). Cikla vidū, kad olnīcas signalizē, ka olšūna ir nobriedusi, smadzenes izspēlē tādu joku kā LH pīķi, kad luteinizējošā hormona līmenis sasniedz savu maksimumu, notiek ovulācija un LH atkal strauji krīt. Savukārt avārijas kontracepcija aizkavē šī LH pīķa veidošanos, tādā veidā arī ovulāciju, un neplānota grūtniecība neiestājas. Tam ar vienu avārijas kontracepcijas devu pilnībā pietiek. Ja nav paveicies un LH pīķis jau ir noticis vai iesācies, nekāda medikamenta deva nepalīdzēs,” skaidro ārste.

2. mīts: Regulāri lietojot, var sabojāt veselību

“Regulāri lietota, avārijas kontracepcija nav kaitīga, bet riskanta un neefektīva gan, jo jārēķinās, ka kādā brīdī var netrāpīt tableti iedzert pirms LH pīķa un tad var palikt stāvoklī,” norāda Natālija Bērza. “Ja gadīsies, ka avārijas kontracepcijas tabletīte iedzerta pēc tam, kad LH pīķis ir jau noticis, vairs atliek tikai cerēt un paļauties uz faktu, ka ne katra olšūna spējīga apaugļoties. Protams, jārēķinās, ka sievietes cikls pēc avārijas kontracepcijas izmainīsies, jo lielās devās ir uzņemts progesterons. Brīdī, kad tiek nomākta ovulācija, var sākties ārpuskārtas asiņošana, kas nav menstruācijas, tāpēc arī cikls var nobīdīties un nākamās mēnešreizes sākas vai nu ātrāk, vai vēlāk nekā plānots.”

3. mīts: Sievietei ar lieko svaru avārijas kontracepcija nav efektīva

“Ir veikts viens pētījums, kurā tika konstatēts, ka sievietēm ar virssvaru avārijas kontracepcija var arī neiedarboties tieši šā liekā svara dēļ. Tomēr tas vēl nav līdz galam pierādīts, lai varētu apgalvot, ka sievietēm ar ķermeņa masas indeksu (ĶMI) virs 30 būtu jālieto cita avārijas kontracepcijas deva, lai tas būtu efektīvi,” skaidro Natālija Bērza.

4. mīts: Avārijas kontracepciju sievietes lieto ļoti reti

“Ir veikti pētījumi par avārijas kontracepcijas lietošanas paradumiem, un noskaidrots, ka ap 40% sieviešu pēc neaizsargāta dzimumakta šo kontracepciju lieto divreiz mēnesī. Ja tāda situācija radusies, 10–14 dienas pēc dzimumakta noteikti jāveic grūtniecības tests un pēc iespējas ātrāk jāpiesaka vizīte pie ginekologa, lai ārsts palīdzētu izvēlēties visdrošāko kontracepcijas metodi pastāvīgai lietošanai. Jāteic, Latvijā diezgan maz sieviešu lieto drošu kontracepciju, bet vēl skumjāks ir fakts, ka katra otrā grūtniecība pasaulē ir neplānota,” stāsta ginekoloģe.

5. mīts: Ja iestāsies grūtniecība, tas būs riskanti

“Visas grūtniecības, kas iestājas arī pēc avārijas kontracepcijas lietošanas, tiek uzskaitītas, bet līdz šim nav pierādīts, ka tam būtu negatīva ietekme uz augļa attīstību vai grūtniecības norisi. Galvenais atcerēties, ka tādu “drošo periodu” nav, kad var mīlēties bez izsargāšanās un neraizēties par grūtniecību! Jā, ovulācija visbiežāk notiek no astotās līdz 16. cikla dienai, kas skaitās visauglīgākais periods, bet pat ļoti stabilos ciklos tā mēdz novirzīties,” uzsver ārste.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu