Kuba pagājušās vasaras protesta akciju dalībniekiem piespriedusi bargus sodus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kuba, protesti, 2021. gada vasara
Kuba, protesti, 2021. gada vasara Foto: YAMIL LAGE

Kubas tiesas piespriedušas ilgstošus cietumsodus vēl 74 pagājušās vasaras protesta akciju dalībniekiem, trešdien ziņo amatpersonas.

Tiesas Havanā, Santjago de Kubā un Matansasā pasludināja spriedumus 74 pret komunistisko valdību vērsto demonstrāciju dalībniekiem, kas bija apsūdzēti musināšanā uz dumpi, sabiedriskās kārtības traucēšanā un citos "noziegumos". Attaisnoti tika tikai divi apsūdzētie.

56 notiesātajiem piespriesti no desmit līdz 18 gadiem ilgi cietumsodi, bet pārējiem 18, kuru vidū ir 12 pusaudži, tika piespriesti "labošanas darbi".

Prokuratūra prāvas laikā paziņoja, ka apsūdzētie esot "uzbrukuši mūsu sociālistiskās valsts konstitucionālajai kārtībai un stabilitātei".

Pagājušā gada 11. un 12.jūlijā Kubā izcēlās masu protesti, kuros demonstranti pieprasīja brīvību un pauda savu neapmierinātību ar valdības politiku, kas novedusi pie ekonomiskās krīzes, kā arī pie medikamentu un pārtikas trūkuma.

Demonstrāciju apspiešanas laikā viens cilvēks tika nogalināts, vairāki desmiti guva ievainojumus, bet 1300 protestētāji tika aizturēti.

Kā ziņots, par piedalīšanos protestos 13. jūnijā jau tika notiesāts 381 cilvēks, tostarp 36 no viņiem piespriežot 25 gadus ilgu cietumsodu.

Tādējādi kopējais notiesāto skaits sasniedzis jau 488 cilvēkus.

Janvārī komunistiskā režīma varasiestādes paziņoja, ka tiesiskā vajāšana uzsākta pret 760 protestu dalībniekiem, kuru vidū ir arī 55 nepilngadīgie.

Režīmam cenšoties novērst protestu atkārtošanos, Kubas Nacionālā sapulce maijā apstiprināja grozījumus kriminālkodeksā, kas paredz bargākus sodus par iesaistīšanos "graujošā darbībā".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu