Blinkens: Krievijas iebrukums Ukrainā ir izgāzies

TVNET/Politico
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Michael Sohn/AP/Scanpix

ASV Valsts sekretārs Entonijs Blinkens svētdien paziņoja: kaut arī Krievijas spēki pārņēmuši savā kontrolē atsevišķas teritorijas Ukrainā, Krievijas iebrukums Ukrainā ir izgāzies un arī turpmāk cietīs neveiksmi, ziņo medijs "Politico".

Blinkens, vērtējot Krievijas armijas panākumus Ukrainā, sacīja: ”Mums nevajadzētu jaukt taktiskos un stratēģiskos mērķus. Putina centieni sasniegt viņa stratēģiskos mērķus jau ir izgāzušies. Viņa stratēģiskais mērķis bija pielikt punktu Ukrainas suverenitātei un neatkarībai, izdzēst valsti no kartes un pievienot to Krievijai.”

Krievijas sākotnējais zibenskara plāns izgāzās, tomēr pēdējās nedēļās Krievijas karaspēkam ir izdevies pārņemt savā kontrolē vairākas pilsētas Ukrainas austrumos, tai skaitā Mariupoli un Severodonecku. Pašlaik notiek smagas kaujas par Lisičansku.

Blinkens norādīja, ka “šobrīd Ukrainas austrumos norisinās nežēlīga taktiskā cīņa, Ukrainas spēkiem pretojoties Krievijas agresijai. Krievija var gūt panākumus dažādos veidos, tomēr svarīgi apzināties, ka Putinam neizdosies sasniegt savus mērķus.”

Viņš piebilda, ka Putins esot arī mēģinājis graut NATO vienprātību, tomēr gaidāmajā NATO samitā Madridē alianse parādīšot vēl lielāku vienotību un spēku nekā iepriekš, lai ukraiņiem nodrošinātu visu iespējamo kas nepieciešams, cīnoties pret Krievijas agresiju.

Jautāts par nesenajām raķešu apšaudēm Kijivā, Blinkens sacīja: “Kopš Putins zaudēja cīņā par Kijevu un viņam nācās pievērsties Ukrainas austrumiem un dienvidiem, Kijevā laiku pa laikam tiek veiktas raķešu apšaudes, lai iebiedētu cilvēkus. Raķetes ir trāpījušas dzīvokļu ēkai, ir arī ziņas par bērnudārza apšaudi - tam vienīgais iemesls ir ukraiņu iebiedēšana.”

Aizgājušajā nedēļas nogalē G7 valstis vienojās par Krievijas zelta importa aizliegumu.

Zelts “ir Krievijas otrais ienesīgākais eksporta produkts, uzreiz pēc enerģētikas, kas Krievijai gadā sniedz ienākumus aptuveni 19 miljardu dolāru apmērā. Lielākoties zelts tiek eksportēts tieši uz G7 valstīm, tāpēc zelta embargo nozīmēs, ka Krievijas ienākumi gadā samazināsies par 19 miljardiem dolāru, kas ir nozīmīga summa,” sacīja Blinkens.

Viņš piebilda, ka arī pārējām ieviestajām sankcijām ir bijusi liela nozīme, jo ir ziņojumi, kas nākamgad paredz Krievijas ekonomikas krišanos no 8 līdz 15 procentiem.

“Krievija nevar iegūt aizsardzības, tehnoloģiju un enerģijas sektoru modernizācijai nepieciešamo, kas nozīmē, ka ar laiku visās šajās jomās notiks lejupslīde,” Blinkens sacīja, uzsverot, ka arī Krievijas iedzīvotāji vairs nevar iegādāties preces, ko varēja iegādāties iepriekš, un ka ieviestās sankcijas samazina viņu dzīves līmeni. “Aptuveni 200 000 krievu, starp kuriem ir visizglītotākie un svarīgās industrijās strādājošie, ir pametuši Krieviju,” viņš norādīja.

“Ar laiku tas uzkrāsies, uzkrāsies, uzkrāsies,” uzsvēra Blinkens, pamatojot ieviesto sankciju sekas ilgtermiņā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu