Stoltenbergs: Krievija rada tiešus draudus NATO drošībai

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

NATO valstu līderi samitā Madridē trešdien gatavojas atzīt Krieviju par tiešu draudu alianses drošībai, trešdien paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Mēs skaidri pateiksim, ka Krievija rada tiešus draudus mūsu drošībai," ierodoties samita norises vietā, žurnālistiem sacīja NATO ģenerālsekretārs.

Samitā Madridē plānots parakstīt alianses jauno stratēģisko koncepciju, kas definēs NATO mērķus un pieeju nākamajiem desmit gadiem. Tajā panākta vienošanās par paplašinātu plānu alianses austrumu flanga valstu aizsardzībai, reaģējot uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina īstenoto iebrukumu Ukrainā.

Plānots arī ievērojami palielināt NATO Ātrās reaģēšanas spēkus (NRF).

Stoltenbergs sacīja, ka samits Madridē būs vēsturisks un pārveidojošs.

"Mēs tiekamies pašā nopietnākās drošības krīzes laikā, ar kādu esam saskārušies kopš Otrā pasaules kara," uzsvēra Stoltenbergs.

Viņš teica, ka jaunajā stratēģiskajā koncepcijā pirmo reizi uzmanība tiks pievērsta arī problēmām, ko rada Ķīnas ietekmes pieaugums.

"Ķīna nav ienaidnieks. Bet, protams, mums jāņem vērā sekas mūsu drošībai, kad redzam Ķīnu pamatīgi investējot jaunās modernās militārās spējās, tālas darbības raķetēs vai kodolieročos, un arī mēģinājumus kontrolēt kritisko infrastruktūru, piemēram, G5," sacīja Stoltenbergs.

NATO samitu šoreiz pirmo reizi apmeklēs arī Dienvidkorejas un Japānas līderi. Analītiķi norāda, ka viņui uzaicināti saistībā ar Ķīnas radītajiem draudiem.

Jau ziņots, ka NATO samits notiek Madridē no otrdienas līdz ceturtdienai. Latviju sanāksmē pārstāv Valsts prezidents Egils Levits.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu