Kas tad īsti ir sevis salīdzināšana ar citiem?

CopyLinkedIn Draugiem X

"Bieži vien mēs sevi esam pieķēruši brīžos, kad sevi salīdzinām ar kādu citu. Salīdzinām savu izskatu, amatu vai vienkārši statusu sabiedrībā. Vai tas, ka salīdzināmies ar citiem, mums nodara kaitējumu vai, tieši otrādi, padara mūsu ikdienu labāku un motivē sasniegt mērķus? Kas tad īsti ir sevis salīdzināšana ar citiem?

Konsultē psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs.

"Sevis salīdzināšana ar citiem nozīmē mēģināt saprast, kāds es esmu, skatoties uz citiem. Un tas cilvēkiem ir ļoti dabiski, jo cilvēks ir sociāla būtne, tas nozīmē – tāda būtne, kas dzīvo barā, grupās. Bet ir dažādi veidi, kā sevi salīdzināt, un, kā jebkura lieta dzīvē, ir veidi, iespējams, kā to darīt labi un konstruktīvi, tā, lai tas man palīdz, un ir veidi, kur tas kļūst slikti un traucējoši un tas ir tā, kā tas man nepalīdz.

Nekonstruktīvu sevis salīdzināšanu ar citiem visbiežāk mēs sajūtam pusaudžu vecumā, tas ir tas dzīves posms, kur šī tēma mums ir visjūtīgākā, un vecums, kad veidojas mūsu identitāte.

Parasti tas saistās ar to, ka es skatos uz citiem un nevis, piemēram, objektīvi novērtēju savu vietu, teiksim, barā. Vai arī es skatos uz citiem nevis tāpēc, lai saprastu, ko man darīt, lai teiksim, es iegūtu to vietu, kuru es gribu, lai es iekļautos vai, tieši otrādi, lai es būtu oriģinālāks, bet es skatos uz citiem un viss, ko es saņemu, ir tā sajūta, ka es neiederos, vai viss, ko es saņemu, ir tā sajūta, ka es neesmu labs pietiekami. Vai kas ir vēl, varbūt pati grūtākā lieta ir tad, ja viss, ko es par sevi zinu, un viss, ko es par sevi domāju, ir tikai tas, kā es varu salīdzināties ar citiem.

Cilvēkam ir svarīgi iederēties grupā, jo cilvēks viens ir diezgan vājš. Tāpēc mēs ļoti daudz un bieži sevi salīdzinām ar citiem.

Mēs sevi salīdzinām tāpēc, lai saprastu, kādi esam mēs paši, bet, ja mēs par sevi īsti labi nevaram kaut ko saprast vai, tieši otrādi, mēs nejūtamies īsti droši, ja mēs esam tā kā ļoti pārspīlēti nedroši par sevi vai arī mums ir kādas ļoti lielas nedrošības par to, kā es izskatos, par to, kāds es esmu, kā citi mani uztver, tad, protams, es sākšu pārspīlēti pievērst uzmanību tam, ko citi domā par mani. Un es sākšu salīdzināties ar citiem nepārtraukti. Ja es sākšu tam pastāvīgi pievērsties visu laiku, manas smadzenes izlasīs to negatīvāko no tā visa.

Ja kādreiz mēs salīdzinājāmies ar savu burbuli, kurā dzīvojam, tad mūsdienās cilvēki ļoti salīdzinās ar influenceriem, ar kuriem grūti konkurēt. Jaunieši sāk sevi salīdzināt ar tēliem, ar kuriem pēc būtības nevar salīdzināties.

Diemžēl sociālie tīkli bieži vien iemieso tādas it kā tukšas vērtības, tur, piemēram, tikai ārējo izskatu, kas arī nav nekāda slikta lieta, tas pats par sevīm ir labi, bet vienkārši, ja es salīdzināšos tikai ar to, tad tam ir ļoti grūti kaut kā pievilkties klāt.

Ja esi sevi pieķēris, ka visas tavas domas pārsvarā grozās tikai ap to, ko par tevi padomāja kāds cits un ka tu kaut kur neiederies, šis ir mazāk jautājums par citiem, bet vairāk par tevi pašu. Ir vērts padomāt, kas īsti notiek ar tevi, un izrevidēt, kas ir tās lietas, pret kurām salīdzinies, un kas ir tas, kas ir svarīgs tieši tev.

Mēs nevaram izbēgt no tā, ka salīdzināsimies ar citiem, tāpēc tas ir tā, kā cilvēki ir uzbūvēti, bet mēs varam izvēlēties to, pēc kādiem kritērijiem mēs salīdzināsimies. Un tos ir vērts izvēlēties saskaņā ar savām vērtībām, un mēs varam izvēlēties salīdzināties ar citiem pēc tā, kas mums šķiet svarīgs."

Skaties vairāk video!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu