Irbenē nomainīs radioteleskopa RT-32 uztvērēju kabīni

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pirmdien Irbenē radioteleskopa RT-32 balsta tornī tiks uzcelta paplašinātā uztvērēju kabīne un sekundārā spoguļa pozicionēšanas sistēma, informēja Ventspils Augstskolas (VeA) sabiedrisko attiecību speciāliste Kitija Pāvulīte.

VeA Inženierzinātņu institūts "Ventspils Starptautiskais Radioastronomijas centrs" (VSRC) īsteno projektu, kurā ir paredzēta radioteleskopa RT-32 uztvērēju kabīnes nomaiņa un datorizētas sekundārā spoguļa pozicionēšanas sistēmas uzstādīšana.

Kā skaidro Pāvulīte, jaunizgatavotā uztvērēju kabīne ir ievērojami paplašināta, kas ļaus teleskopu aprīkot ar vairākiem uztvērējaparatūras un raiduztvērēju komplektiem, tādējādi būtiski paplašinot pieejamo radiofrekvenču spektru, kas VSRC pētniekiem un speciālistiem pavērs plašas iespējas radioastronomijā un kosmosa industrijā.

Tāpat RT-32 sekundārā spoguļa datorizētā pozicionēšanas sistēma ļaus optimizēt antenas jutību un fokusēt staru uz jebkuru no paredzētajiem frekvenču traktiem.

Pāvulīte atgādina, ka aprīļa nogalē noslēgta līguma izpilde atklātā iepirkuma konkursam "Radioteleskopa RT-32 uztvērēju kabīnes izgatavošana un piegāde".

Renovācija tiek īstenota projektā "Irbenes radioteleskopu kompleksa modernizācijas 3.kārta".

Projekta mērķis ir Irbenes radioteleskopa kompleksa modernizācija, kā arī Ventspils Starptautiskā Radioastronomijas centra un VeA zinātniskās kapacitātes un izcilības stiprināšana, nodrošinot iespējas sekmīgai integrācijai starptautiskās zinātniskās organizācijās.

Kopējās projekta izmaksas ir 1 650 204 eiro, no tiem 5% jeb 82 510 eiro ir VeA līdzfinansējums, 14,25% jeb 235 155 eiro ir valsts budžeta finansējums un 80,75% jeb 1 332 539 ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu