Jūrmalā un Jelgavā pieaugs maksa par ūdensapgādi un kanalizāciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

No 1.augusta Jelgavā pieaugs maksa par ūdensapgādi un kanalizāciju, informē pašvaldība. Arī Jūrmalā rudenī ūdenssaimniecības tarifus plānots palielināt par 12,8%, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) sniegtā informācija.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi SIA "Jelgavas ūdens" jaunos ūdenssaimniecības pakalpojuma tarifus.

Līdzšinējais ūdensapgādes pakalpojuma tarifs no 0,90 eiro pieaugs līdz 1,21 eiro par vienu kubikmetru jeb par 34%.

Kanalizācijas pakalpojumu tarifs mainīsies 1,23 eiro palielināsies līdz 1,49 eiro par vienu kubikmetru jeb par 21%.

Kā skaidro pašvaldība, ja līdz šim iedzīvotāji par ūdens un kanalizācijas patēriņu pieciem kubikmetriem mēnesī maksāja 10,65 eiro, tad no augusta maksa būs 13,49 eiro.

"Jelgavas ūdens" finanšu direktore Indra Bērziņa skaidro, ka pašlaik spēkā ir 2008.gadā apstiprinātie tarifi, kas nav mainīti 14 gadus. Kopš tā laika būtiski ir augušas pakalpojuma tarifos iekļaujamās izmaksas - ūdenssaimniecības infrastruktūras sakārtošanas, uzturēšanas, elektroenerģijas, degvielas izmaksas un pārējie ekspluatācijas izdevumi.

Tarifa projekta izskatīšanas laikā uzņēmums veicis pārrēķinus atbilstoši aktualizētām izmaksu prognozēm, galvenokārt saistībā ar energoresursu cenu kāpumu.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija uzņēmums "Jelgavas ūdens" reģistrēts 1995.gadā. Pašvaldībai pilnībā piederošais uzņēmums pērn strādājis ar 3,94 miljonu eiro apgrozījumu un 8 270 eiro peļņu.

"Jelgavas ūdens" informē, ka kopš spēkā esošo tarifu apstiprināšanas uzņēmums Jelgavā ir realizējis piecus Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētus ūdenssaimniecības attīstības projektus. To gaitā ierīkota jauna ūdens sagatavošanas stacija un jauna otrā pacēluma sūkņu stacija, ierīkoti deviņi jauni dzeramā ūdens ieguves urbumi, trīs dzeramā ūdens ieguves urbumi pārbūvēti un 16 vecie urbumi tamponēti.

Tāpat ierīkotas 17 jaunas kanalizācijas sūkņu stacijas un pārbūvētas trīs kanalizācijas sūkņu stacijas, veikta slēgtā dūņu lauka ierīkošana, ierīkojot trīs caurbraucamus segtos dūņu laukus ar kopējo platību 4800 kvadrātmetri, iegādāta specializēta traktortehnika notekūdeņu dūņu lauku ekspluatācijai, ierīkoti jauni un pārbūvēti esošie ūdensapgādes inženiertīkli kopumā 70,2 kilometru garumā un kanalizācijas inženiertīkli 71,95 kilometru garumā.

Pēc šo projektu realizācijas pilsētas blīvāk apdzīvotajos rajonos 99,9% īpašumu var pieslēgt centralizētajai kanalizācijas sistēmai un 99,5% īpašumu - ūdenssaimniecības pakalpojumu sistēmai.

SIA "Jūrmalas ūdens" apstiprināšanai SPRK iesniegusi ūdensapgādes pakalpojumu tarifu 1,15 eiro apmērā par kubikmetru un kanalizācijas pakalpojumu tarifu - 2,03 eiro apmērā par kubikmetru. Salīdzinot ar SPRK 2020.gadā apstiprinātajiem, spēkā esošajiem tarifiem, ūdensapgādes pakalpojumu tarifu plānots palielināt par 0,2 eiro jeb 21%, bet kanalizācijas - par 0,16 eiro jeb 8,5%. Tarifi norādīti bez pievienotās vērtības nodokļa.

Tarifu pārskatīšana saistīta ar "Jūrmalas ūdens" ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas izmaksu izmaiņām.

Visbūtiskākais pieaugums ir elektroenerģijas izmaksām, ko pamatā ietekmējis elektroenerģijas iepirkuma cenu kāpums, kā arī izmaksām par notekūdeņu nodošanu SIA "Rīgas ūdens".

Tāpat, ņemot vērā veikto ūdensapgādes un kanalizācijas inženiertīklu paplašināšanu, kā arī minimālā un vidējā algu līmeņa un cenu pieaugumu valstī, palielinājušās uzņēmuma personāla, pamatlīdzekļu uzturēšanas un remontdarbu izmaksas.

Kopš spēkā esošo tarifu apstiprināšanas "Jūrmalas ūdens" ir pabeigusi daļu no Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta "Jūrmalas ūdenssaimniecības attīstība IV kārta" ietvaros plānotajiem ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu paplašināšanas darbiem, vēl daļu projekta plānots nodot ekspluatācijā tuvākajā laikā.

SPRK aicina lietotājus iepazīties ar tarifu projekta kopsavilkumu un sniegt konstruktīvus priekšlikumus un ieteikumus SPRK vai "Jūrmalas ūdens". Ar tarifu projekta kopsavilkumu iespējams iepazīties SPRK tīmekļvietnē.

Kopējais tarifu projekta izvērtēšanas un lēmuma pieņemšanas laiks ir līdz 120 dienām. Ja izvērtēšanas gaitā ir nepieciešams saņemt no komersanta papildu informāciju par tarifu projektu, SPRK lūdz to iesniegt. Brīdī, kad informācija ir pieprasīta, tarifu projekta izskatīšanas laiks tiek apturēts, bet atsākas, kad komersants informāciju ir iesniedzis SPRK.

Izvērtēšanas laikā SPRK pārbauda izmaksas, kas iekļautas tarifu projektā, un pārliecinās, lai ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi ir tehnoloģiski un ekonomiski pamatoti. Līdz ar to komersanta aprēķinātais un iesniegtais tarifu projekts SPRK izvērtēšanas laikā var mainīties.

SPRK realizē sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu enerģētikas, elektronisko sakaru, pasta, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un ūdenssaimniecības nozarēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu