Aktuālais frontē ⟩ Krievija pārvērš Zaporižjas AES par militāru bāzi; okupētajā Lisičanskā palikuši 12 000 cilvēku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas okupācijas karaspēks Ukrainā pārvērš tā ieņemto Zaporižjas AES par militāru bāzi frontes tuvumā, ziņo ASV laikraksts "Wall Street Journal" (WSJ).

Ukrainas Bruņoto spēku pozīcijas atrodas trīs līdz četru kilometru attālumā no Zaporižjas AES Dņepras upes otrā krastā, bet Ukrainas spēki nevar uzbrukt Krievijas spēku pozīcijām Zaporižjas AES, lai netrāpītu kodolreaktoriem.

WSJ ziņo, ka Krievijas spēki jūnijā izvietoja AES teritorijā reaktīvās zalvju uguns sistēmas "Smerč" un "Grad", kā arī tankus un bruņutransportierus. Zeme ap staciju ir izvagota tranšejām.

Krievijas valsts uzņēmuma "Rosatom" speciālisti ir izveidojuši savu bāzi apsargātā bunkurā zem AES.

"Šķiet, ka šis ir viens no krievu taktikas paņēmieniem - paņemt kritiskas infrastruktūras objektu un izmantot to par vairogu," sacīja bijušais Ukrainas aizsardzības ministrs Andrijs Zahorodņuks. "Mēs negrasāmies ieņemt staciju triecienā. Vienīgais veids ir to aplenkt, ieņemt apkārtējos rajonus un pieprasīt okupantiem aiziet."

Zaporižjas AES darbinieki un viņu ģimenes WSJ žurnālistiem pauda satraukumu, ka augošā AES militarizācija var novest pie jaunas kodolkatastrofas.

Zaporižjas AES atrodas vairāk nekā 500 Krievijas karavīru, kas tur izvietojuši smagās artilērijas baterijas un mīnējuši ar kājnieku mīnām teritoriju gar ūdenskrātuves krastu. Ūdens no šīs ūdenskrātuves tek izmantots sešu kodolreaktoru dzesēšanai.

Okupētajā Lisičanskā palikuši līdz 12 000 cilvēku

Krievijas armijas okupētajā Ukrainas pilsētā Lisičanskā ir palikuši līdz 12 000 cilvēku, televīzijā paziņoja Ukrainas vicepremjere un ministre pagaidām okupēto teritoriju reintegrācijas jautājumos Irina Vereščuka.

"Runājot par Lisičansku, tur ir palikuši 10-12 tūkstoši cilvēku. Vairākumam [iedzīvotāju] izdevās evakuēties, un man jāatzīst - viņiem bija iespēja evakuēties. Tur palikuši cilvēki, kas noteiktu iemeslu (..) dēļ palikuši. Tas, kas ar viņiem tagad notiek, ir bēdīgas sekas tam, ka cilvēki nedzirdēja un neklausīja varas iestādes, kad mēs runājām un devām viņiem iespējas evakuācijai," sacīja Vereščuka.

Viņa sacīja, ka Lisičanskā palikušo iedzīvotāju liktenis ir smags. Krievi viņus ievieto filtrācijas nometnēs, rūpīgi pārbauda patriotismu vai piederību Ukrainas Bruņotajiem spēkiem, piekauj un spīdzina.

Vereščuka kārtējo reizi atzīmēja, ka ir svarīgi evakuēties no teritorijām, kurām draud okupācija, kad šāda evakuācija ir iespējama. Viņa arī aicināja iedzīvotājus neticēt okupantiem un neatgriezties Mariupolē, sevišķi ar maziem bērniem.

Krievijas raķešu triecienā sagrauta Harkivas pedagoģiskā universitāte

Harkivas Nacionālā pedagoģiskā universitāte trešdien tika sagrauta Krievijas raķešu triecienā, paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Raķetes trāpīja 1804.gadā dibinātās universitātes galvenajai ēkai, auditorijām, universitātes muzejam un zinātniskajai bibliotēkai, sacīja Zelenskis savā vakara videouzrunā.

"Tas ar simtprocentīgu precizitāti raksturo Krievijas iebrukumu. Kad ir runa par barbarisma definīciju, šis trieciens tai atbilst visvairāk," sacīja Zelenskis.

Viņš arī pateica, ka Kijevas rietumu partneru sūtītie ieroči darbojas "ļoti spēcīgi", un uzslavēja to precizitāti.

Ukrainas armija izmanto artilēriju, lai sagrautu noliktavas un citus mērķus, kas ir loģistiski svarīgi Krievijai, sacīja Zelenskis.

"Un tas ievērojami samazina Krievijas armijas uzbrukuma potenciālu. Okupantu zaudējumi katru nedēļu tikai palielināsies, tāpat kā viņu apgādes grūtības," sacīja Ukrainas prezidents.

Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sasniedz 36 650 karavīrus

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši aptuveni 36 650 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 1602 tankus, 3797 bruņutransportierus, 815 lielgabalus, 247 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 107 zenītartilērijas iekārtas, 217 lidmašīnas, 187 helikopterus, 667 bezpilota lidaparātus, 155 spārnotās raķetes, 2665 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 66 specializētās tehnikas vienības.

Vislielākos zaudējumus krievi cietuši Avdijivkas un Bahmutas virzienā.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

Foto: Lisičanska, Ukraina

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu