Somijas un Zviedrijas uzņemšana NATO: arī Lietuva sāk protokolu ratifikāciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas Seims
Lietuvas Seims Foto: PETRAS MALUKAS/AFP

Lietuvas valdība ceturtdien sāka paātrinātu procedūru protokolu par Somijas un Zviedrijas iestāšanos aliansē ratifikācijai.

Valdība lūdza prezidentu Gitanu Nausēdu iesniegt šos protokolus ratifikācijai parlamentā.

30 NATO dalībvalstu vēstnieki otrdien Briselē parakstīja abu valstu iestāšanās protokolus.

"Šo protokolu ratifikācija juridiski dos iespēju Zviedriju un Somiju uzņemt NATO," valdības sēdē ceturtdien sacīja ārlietu viceministrs Raimunds Karoblis.

"Skaidrs, ka tas ir spēcīgs mūsu drošības un garantiju pastiprinājums, tādēļ mēs lūdzam veikt ratifikāciju paātrinātā procedūrā," viņš teica.

Gaidāms, ka Seims abu Ziemeļvalstu iestāšanās protokolu ratifikāciju izskatīs ārkārtas sēdē nākamnedēļ.

"Priecājos, ka varam šos lēmumus iesniegt izskatīšanai Seimā," pauda premjerministre Ingrīda Šimonīte.

Trešdien protokolus par Somijas un Zviedrijas iestāšanos NATO ratificēja Igaunijas parlaments. Starp valstīm, kas jau veikušas ratifikāciju, ir Dānija, Islande, Kanāda un Norvēģija.

Visām NATO dalībvalstīm ir jāratificē protokoli atbilstoši katras valsts likumiem.

Kad protokoli būs stājušies spēkā, NATO ģenerālsekretārs nosūtīts Somijai un Zviedrijai oficiālu uzaicinājumu pievienoties aliansei. Iestāšanās sarunu un apstiprināšanas procesa laikā Somijai un Zviedrijai aliansē ir īpaša novērotāja statuss, kas paredz dalībvalstij līdzīgu pozīciju, tikai bez balsstiesībām. No uzaicinājuma iestāties līdz iestāšanās brīdim abas valstis saņem ASV, Lielbritānijas, Francijas, Vācijas un Ziemeļvalstu sniegtas drošības garantijas, kas nozīmē kopīgas aizsardzības darbības, arī mācības.

Abas Ziemeļvalstis maijā pieteicās dalībai NATO, atsakoties no gadu desmitiem ilgās militārās neitralitātes politikas. Lēmumu veicināja Krievijas 24.februārī sāktais iebrukums Ukrainā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu