Deputāte: Valsts aizsardzības dienestu jāattiecina gan uz sievietēm, gan vīriešiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zemessargi pie Rīgas domes ēkas, kurā notiek Civilās aizsardzības komisijas sēde par pilsētas gatavību civilo krīžu situācijām, nākotnes uzdevumiem saistībā ar civilās aizsardzības sistēmas pilnveidošanu un militāro mācību cikla "Namejs 2020" norisi.
Zemessargi pie Rīgas domes ēkas, kurā notiek Civilās aizsardzības komisijas sēde par pilsētas gatavību civilo krīžu situācijām, nākotnes uzdevumiem saistībā ar civilās aizsardzības sistēmas pilnveidošanu un militāro mācību cikla "Namejs 2020" norisi. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts aizsardzības dienestam ir jābūt kā pienākumam un tiesībām gan sievietēm, gan vīriešiem, uzskata Saeimas deputāte, parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda (AP).

Viņa norāda, ka sievietēm un vīriešiem ir jābūt līdzīgiem gan tiesībās, gan pienākumos, jo tāds ir dzimumu līdztiesības pamats.

Pēc deputātes paustā, Aizsardzības ministrijas piedāvātajā valsts aizsardzības dienestā nav pamata šķirot cilvēkus pēc dzimuma, uzliekot valsts aizsardzības pienākumu tikai pusei sabiedrības.

Tērauda uzsver, ka visi četri piedāvātie valsts pienākuma izpildes varianti - dienests bruņotajos spēkos, stāšanās Zemessardzē, vada komandiera kurss augstskolā un alternatīvais dienests - ir pa spēkam gan sievietēm, gan vīriešiem.

"Pastāvot pamatotam iemeslam, piemēram, veselības stāvoklis vai bērnu aprūpes pienākums, atbrīvojumu no dienesta var dot gan vīriešiem, gan sievietēm," atzīmē Tērauda, kura ievēlēta Saeimā no apvienības "Attīstība/Par" saraksta, tomēr pārstāv partiju "Kustība "Par!"", atšķirībā no aizsardzības ministra Arta Pabrika, kurš pārstāv partiju "Latvijas attīstībai".

Jau ziņots, ka, saskaņā ar Aizsardzības ministrijas (AM) plānu, valsts aizsardzības dienests pakāpeniski tiks ieviests piecu gadu laikā. No 2023.gada 1.janvāra norisināsies pirmais ieviešanas posms, kuram varēs pieteikties brīvprātīgi.

Pirmajā gadā varētu tikt iesaukti apmēram 1000 cilvēku.

Iesaukums tiek plānots divas reizes gadā - 1.janvārī un 1.jūlijā. Tāpat būs iespējams izvēlēties dienestu no četriem veidiem. Varēs iekļauties valsts aizsardzības dienestā vai arī noslēgt piecu gadu ilgu dienestu Zemessardzē (20 dienas gadā). Tāpat būs pieejams vada komandiera kurss augstskolā, kā arī alternatīvais - Iekšlietu ministrijas, Veselības, Labklājības ministrijas - dienests.

Paredzēts, ka dienests ilgs 11 mēnešus.

Lai iestātos valsts aizsardzības dienestā, Latvijas pilsonim - vīrietim - jābūt vecumā no 18 līdz 27 gadiem. Sievietes varēs pieteikties brīvprātīgi.

Paredzēts, ka iesauktajiem tiks maksāta kompensācija 400 eiro apmērā ikdienas izdevumiem. Valsts apmaksās ēdināšanas izdevumus un dzīvošanu kazarmās, kā arī iesauktajiem būs pieejama sporta infrastruktūra. Iesauktajām personām ir paredzēts arī viens brīvlaiks viena mēneša garumā, kā arī varētu būt paredzēta iespēja nedēļas nogalēs doties mājās.

Reformas īstenošanai AM tuvākajā laikā uz valdību virzīs normatīvo aktu grozījumus un speciālu likumprojektu. Gala lēmums par reformu būs jāpieņem Saeimai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu