Nedēļas fokusā ar Mārtiņu Dauguli ⟩ Krievija un Ķīna - perfektā nelīdzsvarotība

Mārtiņš Daugulis/TVNET
, TVNET | KLIK žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Mārtiņš Daugulis
Mārtiņš Daugulis Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ķīnas studiju centra vadītājas Latvijā Unas Aleksandras Bērziņas-Čerenkovas grāmata Perfect Imbalance: China and Russia cenšas atbildēt uz vienu no svarīgākajiem neatbildētajiem jautājumiem 21. gadsimta politikā: cik tuvas attiecības saista Vladimira Putina vadīto Krieviju ar Sji Dzjiņpina vadīto Ķīnu.

Šajā grāmatā aplūkota pašreizējā Ķīnas un Krievijas partnerība no vairākiem aspektiem: ko par abu valstu attiecībām liecina Vladimira Putina un Sji Dzjiņpina publiskie paziņojumi un to attiecīgās ārpolitikas institūcijas; kā abas valstis veido savu reālo sadarbību tādos jautājumos kā drošība, Arktika, kosmosa joma un starptautiskās attiecības ar citām Eirāzijas valstīm; kāda ir Covid-19 pandēmijas ietekme uz Ķīnas un Krievijas attiecībām.Neraugoties uz to, ka Krievija nav pilnībā pārorientējusies uz Ķīnu un abu valstu alinse pašlaik nav oficiālā statusā, valstu attiecības strauji turpina attīstīties un paplašināties, meklējot "perfekto nelīdzsvarotību".

Ko nozīmē šī "perfektā nelīdzsvarotība" starp Krieviju un Ķīnu? Ko šis koncepts ļauj mums saprast Krievijas kara Ukrainā kontekstā, velkot iespējamas paralēles starp Ķīnu un Taivānu? Kā arī ar kādu attiecību dinamiku jārēķinās nākamībā un vai arī Latvija šādā spēles laukumā var realizēt savas ārpolitiskās intereses?

Par šiem un citiem jautājumiem "Nedēļas fokusā" runājām ar Ķīnas studiju centra vadītāju Unu Aleksandru Bērziņu-Čerenkovu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu