Rīgā pulcējas pasaules finanšu izlūkošanas dienestu eksperti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgā šonedēļ līdz 15.jūlijam uzturēsies vairāki simti pasaules finanšu izlūkošanas dienestu ekspertu, lai dalītos ar savu pieredzi un darba metodēm noziegumu atklāšanā, informē Finanšu izlūkošanas dienests (FID).

Eksperti ieradušies Rīgā, lai piedalītos 28."Egmont" grupas plenārsēdē "Jaunas pieejas finanšu izlūkošanas dienestu efektivitātes veicināšanai riskos balstītā vidē". Plenārsēdē apspriedīs gada laikā paveikto un definēs mērķus turpmākajam periodam.

"Egmont" grupa dibināta 1995.gadā, un tā apvieno 166 finanšu izlūkošanas dienestus no visas pasaules, lai veicinātu informācijas apmaiņu un noziegumu atklāšanu. Šogad plenārsēde Rīgā pulcējusi vairāk nekā 400 dalībnieku no vairāk nekā 120 valstu finanšu izlūkošanas dienestiem un starptautiskām organizācijām.

FID priekšnieka pienākumu izpildītājs Toms Platacis norāda, ka kopš tā dēvētā finanšu sektora uzraudzības kapitālā remonta uzsākšanas paveikts smags, bet ļoti nepieciešamu darbs, lai sakārtotu finanšu sistēmu un nepieļautu dažādu naudas atmazgāšanas shēmu īstenošanu Latvijā.

"Šī iemesla dēļ Latvija ir novērtēta kā kompetenta un droša valsts pasākuma norisei, un tā rīkošanu Rīgā var uzskatīt par starptautisku atzinību paveiktajam," uzsver Platacis.

FID atbalsta "Egmont" grupas starptautiskās sadarbības centienus un ir gatavs stiprināt profesionālas saites ar citiem dienestiem pasaulē, lai vēl vairāk uzlabotu cīņu ar noziedzīgiem nodarījumiem Latvijas finanšu sistēmā.

"Vēstures notikumi mūs ir veidojuši par izdomas bagātiem komplicētu problēmu risinātājiem, kuri ātri reaģē un pielāgojas sarežģītām situācijām, tādēļ vēlamies dalīties ar savām prasmēm un idejām, lai rastu jaunas metodes un risinājumus, kā uzlabot finanšu dienestu efektivitāti starptautiskā līmenī," norādījis Platacis.

Finanšu izlūkošanas dienestiem pasaulē ir vadoša loma cīņā pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, terorisma un proliferācijas finansēšanu. Ik gadu finanšu izlūkošanas dienesti saņem tūkstošiem ziņojumu par aizdomīgiem darījumiem ar pārrobežu raksturu, tādēļ starptautisko partneru sadarbība ir ļoti būtiska finanšu izlūkošanas sastāvdaļa, norāda FID.

Plenārsēdē dalībnieki dalīsies ar savu pieredzi, praksi, dažāda veida lietu analīzi un jaunākajām darba metodēm.

Kā norāda FID, plenārsēdes formāts ir lieliski piemērots, lai dienesti dalītos ar savu pieredzi, apgūtu labāko pasaules praksi dažāda veida finanšu analīzē un jaunākajās darba metodēs, formāli vai neformāli, divpusēji vai daudzpusēji diskutētu par dažādām ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu saistītām tēmām.

Pasākums ir signāls noziedzīgajai pasaulei, ka finanšu izlūkošanas dienestu sadarbība un metodes uzlabojas, uzsver Platacis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu