Eiropā arvien plašāka kontrabandas cigarešu izplatība; Latvijā pretēja tendence (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Nelegālās cigaretes. Ilustratīvs foto
Nelegālās cigaretes. Ilustratīvs foto Foto: VALSTS POLICIJA / LETA

Pēc tabakas kompānijas “Philip Morris” pasūtījuma veiktā pētījuma noskaidrots, ka Eiropas valstīs pieaudzis kontrabandas cigarešu patēriņa līmenis. Salīdzinot ar 2020. gadu, pērn nelegālo cigarešu patēriņš Eiropā audzis par 3,9%, vēsta “Postimees”.

Tas nozīmē, ka nelegālo cigarešu tirgus Eiropā ir palielinājies par 1,3 miljardiem cigarešu, un

pagājušajā gadā kopējais nelegālo cigarešu patēriņš bijis aptuveni 35,5 miljardi kontrabandas cigarešu. Naudas izteiksmē Eiropas valstis zaudējušas aptuveni 10,4 miljardus eiro.

KMPG veiktajā pētījumā noskaidrots, ka lielākais pieaugums kontrabandas cigarešu patēriņā ir Francijā, kur cigarešu nelegālā tirgus daļa pieaugusi par 33%. Pēc pētījumā veiktajiem aprēķiniem, Francija pērn tika izlietotas ap astoņiem miljardiem nelegālo cigarešu, kas ir 29% no visām Francijā izpīpētajām cigaretēm. Tas ir būtisks kāpums, jo 2017. gadā Francijā šis rādītājs bija 13%. Līdz ar to Francija ir lielākais kontrabandas cigarešu tirgus Eiropā.

Ņemot vērā pētījumu, nelegālo cigarešu daļa Latvijas tirgū sastāda 16%. Salīdzinājumam – Igaunijā šis rādītājs ir 10%, Somijā 14%, bet Lietuvā 19%.

Interesanti, ka nelegālo cigarešu tirgus daļa Latvijā un Lietuvā pērn ir kritusies par attiecīgi 2,9% un 1,1%, bet Igaunijā vērojams kāpums par 3,7%.

“KMPG pētījuma rezultāti sniedz iemeslu pieļaut, ka valstīs ar augstu akcīzes nodokli, kā tas ir Francijā, augsta cigarešu cena nedod vēlamo rezultātu, lai apkarotu smēķēšanu. Pēdējo piecu gadu laikā Francijā cigarešu paciņas cena ir divkāršojusies, un tas ir ļoti minimāli samazinājis smēķētāju skaitu. Tikmēr kontrabandas cigarešu tirgus ir ļoti strauji audzis.

Pretējas tendences ir valstīs, kur ļoti labi darbojas tiesībsargājošas iestādes, un ir pārdomāta nodokļu politika attiecībā uz alternatīvajiem tabakas izstrādājumiem – ir samazinājies gan smēķētāju skaits, gan arī kontrabandas cigarešu īpatsvars tirgū,”

komentēja “Philip Morris” ražošanas nodaļas viceprezidents Greguārs Verdo.

“Neiegūto nodokļu ieņēmumu dēļ valstīm ir mazāk iespēju sniegt dažādus labumus sabiedrībai, kas it īpaši ir svarīgi augstas inflācijas apstākļos, kā dēļ liela daļa cilvēku izjūt ekonomiskas problēmas. Tas palielina riskus, ka smēķētāji, it īpaši ar zemiem ienākumiem, arvien biežāk centīsies rast iespējas iegādāties nelegālās cigaretes. Ir svarīgi iemācīt smēķētājiem izmantot produktus, kas ir mazāk kaitīgi veselībai un sekot līdzi tam, lai nodokļu politika neveicinātu pieprasījumu pēc kontrabandas cigaretēm,” sacīja Verdo.

16 no 27 Eiropas Savienības valstīm nelegālo cigarešu patēriņš palicis iepriekšējā līmenī, vai nedaudz samazinājies. Vislielākais kritums noticis Polijā, kur nelegālā tirgus daļa kritusies par 3,7%, un pašlaik tas sastāda vien 5% no visām cigaretēm.

Pētījuma laikā tika veiktas intervijas ar tiesībsargājošajām iestādēm dažādās valstīs, un tika apstiprināts fakts, ka Covid pandēmijas laikā kriminālie grupējumi, kas nodrošina nelegālo cigarešu apriti, ir koriģējuši savu darbību, ņemot vērā pret pandēmiju ieviestos ierobežojumu.

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, pērn biežāk novērots, ka nelegālās cigaretes biežāk tiek pārvadātas Eiropas Savienības iekšienē, lai būtu tuvāk Francijai un Lielbritānijai, kur cigarešu cenas ir augstākas. Polijā vien pērn atklātas 70 nelegālo cigarešu ražotnes.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu