Aktuālais frontē ⟩ Ukrainas armijai Hersonas apgabalā izdevies atbrīvot 44 apdzīvotas vietas (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainas armija atguvusi kontroli jau pār 44 apdzīvotām vietām Hersonas apgabalā, bet lielāko daļu reģiona joprojām okupējis Krievijas karaspēks, ceturtdien paziņojis apgabala militārās administrācijas vadītājs Dmitrijs Butrijs.

Viņš sacīja, ka Krievijas karaspēks nemitīgi apšauda vietas, ko Ukrainas armijai izdevies atbrīvot. Apšaudēs tiek sagrautas skolas, bērnudārzi un dzīvojamās mājas. Viss tiek sagrauts, izteicās administrācijas vadītājs.

Krievijas uzbrukumā ceturtdien cietuši Ukrainas Tieslietu ministrijas darbinieki

Krievijas uzbrukumā ceturtdien cietuši arī Ukrainas Tieslietu ministrijas darbinieki, ceturtdien Rīgā žurnālistiem pastāstīja Ukrainas tieslietu ministrs Deniss Maļuska, kurš ieradies uz pirmo Rīgas Tieslietu līderu forumu.

Maļuska teica, ka Ukrainā drošu vietu un teritoriju nav un arī šodien Ukraina cietusi Krievijas uzbrukumā. Šoreiz tas noticis Ukrainas rietumos, kas ir pavisam tālu no frontes līnijas.

"Arī mūsu Tieslietu ministrijas izvietoti biroji tur atradās un ir cietuši.

Tāpat esmu saņēmis ziņas par cietušajiem manas ministrijas darbiniekiem," norādīja Maļuska, kurš gan neprecizēja, vai ar minēto uzbrukumu domājis raķešu triecienu Vinnicā.

Jau ziņots, ka Krievijas raķešu triecienā Vinnicas centram Ukrainas vidienē ceturtdien nogalināti vismaz 20 cilvēki, bet 90 guvuši ievainojumus, ziņo pilsētas dome.

Nogalināto vidū ir vismaz trīs bērni.

Vēl vismaz 46 cilvēki, ar kuriem pēc uzbrukuma pazaudēti sakari, tiek meklēti.

Raķetes trāpījušas kādā biroju ēkā, virsnieku namā un vairākās dzīvojamās ēkās.

Vinnica ir apgabala centrs ar apmēram 370 000 iedzīvotāju.

Krievijas reģioniem pavēlēts veidot "brīvprātīgo bataljonus" karam Ukrainā

ASV bāzētās domnīcas "Institute for the Study of War" ("Kara izpētes institūts", ISW) analītiķi uzskata, ka Kremlis ir pavēlējis Krievijas reģioniem veidot "brīvprātīgo bataljonus", lai tie piedalītos karā Ukrainā.

Šāda pavēle dota tā vietā, lai Krievijā izsludinātu daļēju vai pilnīgu mobilizāciju.

Krievijas mediji ziņojuši, ka par sešu mēnešu kontraktu Krievijas armijā vīriešiem tiek piedāvāts atalgojums no 3750 līdz 6000 ASV dolāriem.

Krievijas mediji arī apstiprinājuši tā saukto brīvprātīgo bataljonu izveidošanu vai attīstīšanu Kurskas apgabalā, Piejūras novadā, Baškortostānas, Čuvašijas, Čečenijas un Tatarstānas republikās, Maskavas pilsētā, Permas, Ņižņijnovgorodas un Orenburgas apgabalos, kā arī brīvprātīgo apakšvienību izveidošanu Tjumeņas apgabalā.

Domnīcas analītiķi atzīmēja, ka šādi bataljoni var tikt izveidoti no 34 tūkstošiem jaunieradušos karavīru, ja katrs Krievijas reģions izveidos vismaz vienu karaspēka daļu ar 400 cilvēkiem.

Krievija palielina kuģu skaitu ar spārnotajām raķetēm "Kalibr" Melnajā jūrā

Krievija ir kārtējo reizi pārformējusi savu floti Melnajā jūrā pie Ukrainas krastiem, palielinot tajā esošo kuģu skaitu ar spārnotajām raķetēm "Kalibr", paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku operatīvā pavēlniecība "Dienvidi".

"Ienaidnieka flotes kuģu grupējums ir atkal veicis savu rindu pārformēšanu. Tagad jūrā ir trīs raķešu kuģi un divas zemūdenes. Tie apdraud visu Ukrainas teritoriju ar 32 raķetēm "Kalibr"," teikts pavēlniecības paziņojumā.

Melnajā jūrā atrodas arī divi Krievijas lielie desanta kuģi.

Dienu iepriekš bija ziņots, ka Melnajā jūrā atrodas divi Krievijas raķešu kuģi un divas zemūdenes ar pavisam 24 spārnotajām raķetēm "Kalibr", kā arī divi lielie desanta kuģi.

Ukrainas pilsētā Odesā tika aizturēts nodevējs, kurš bija izlūkojis Ukrainas Bruņoto spēku pretkuģu raķešu kompleksu pozīcijas.

Krievijas specdienestu pārstāvja savervētajam nodevējam bija uzdots nosūtīt noskaidrotās Ukrainas spēku pozīcijas kā fotomateriālus un elektroniskas kartes ar ģeolokāciju atzīmēm.

Raķešu triecienā Časivjarā nogalināto skaits pieaudzis līdz 48

Krievijas karaspēka raķešu triecienā Doneckas apgabala Časivjarā nogalināto civiliedzīvotāju skaits pieaudzis līdz 48, paziņojusi Ukrainas Valsts ārkārtējo situāciju dienesta Doneckas apgabala galvenā pārvalde.

Nogalināto vidū ir viens bērns - deviņus gadus vecs zēns. Ievainoti deviņi cilvēki.

Časivjara, kas atrodas aptuveni 20 kilometru no Kramatorskas, sestdienas vakarā tika apšaudīta ar raķetēm "Uragan", kas pilnībā sagrāva kāda piecstāvu dzīvojamā nama divas kāpņutelpas.

Līdz šim novākti vairāk nekā 500 tonnu gruvešu. Glābšanas darbi turpinās.

Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sasniedz 37 870 karavīrus

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši aptuveni 37 870 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Krievija zaudējusi 1667 tankus, 3852 bruņutransportierus, 840 lielgabalus, 247 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 109 zenītartilērijas iekārtas, 219 lidmašīnas, 188 helikopterus, 681 bezpilota lidaparātu, 155 spārnotās raķetes, 2720 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 67 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu