Plāno samazināt pārvietošanos pār Krievijas un Baltkrievijas robežu pēc akcīzes precēm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 14. jūlijā, nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus likumā "Par akcīzes nodokli", lai mazinātu fizisko personu pārvietošanos pār Krievijas un Baltkrievijas robežu pēc akcīzes precēm.

Valdības virzītajā likumā paredzēts palielināt laika periodu no septiņām dienām līdz 30 dienām, kura laikā fiziskās personas personīgai vai ģimenes lietošanai iegādāto akcīzes preču ievešanu neuzskata par komerciālu un attiecīgi ir piemērojams atbrīvojums no nodokļiem.

Likumprojekts izstrādāts, jo steidzami esot nepieciešams mainīt kārtību attiecībā uz fizisko personu pārvietošanos pāri Latvijas-Krievijas un Latvijas-Baltkrievijas robežai, lai tur iegādātos tabakas izstrādājumus, alkoholiskos dzērienus un degvielu savam patēriņam un, atgriežoties Latvijā, par šīm precēm piemērotu nodokļu atbrīvojumu.

No akcīzes nodokļa maksāšanas būs atbrīvotas noteiktas akcīzes preces, kuras ne biežāk kā vienu reizi 30 dienās privātpersona ieved savam patēriņam personīgajā bagāžā.

Patlaban šis laika periods ir septiņas dienas, līdz ar to Finanšu ministrijas (FM) izstrādātie grozījumi likumā šo termiņu četrkāršos. Šāds laika periods akcīzes nodokļu atvieglojuma piemērošanai ir noteikts arī Igaunijā.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka ģeopolitiskās situācijas dēļ grozījumu mērķis ir atturēt Latvijas valstspiederīgos doties uz Krieviju un Baltkrieviju iegādāties atsevišķas akcīzes preces savam patēriņam.

Patlaban atbilstoši likumam par akcīzes nodokli ir noteikts, ka no nodokļa maksāšanas ir atbrīvotas noteiktas akcīzes preces, kuras ne biežāk kā vienu reizi septiņās dienās privātpersona ieved savam patēriņam personīgajā bagāžā.

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā esošās informācijas, aprīlī, atceļot ar Covid-19 noteiktos pārvietošanās ierobežojumus, ir būtiski palielinājies robežu šķērsojošo personu skaits.

Eiropas Savienība (ES) ir noteikusi vairākas sankcijas gan pret Krieviju, gan pret Baltkrieviju, un ģeopolitiskās situācijas dēļ ir pieļaujama arī citu papildu sankciju noteikšana. Tādējādi var tikt ierobežotas arī Latvijas valstspiederīgo iespējas iegādāties akcīzes preces Krievijā un Baltkrievijā.

FM norāda, ka jau pašlaik ir noteikts aizliegums Baltkrievijā iegādāties degvielu. Tomēr šādas sankcijas nav noteiktas pret Krieviju. Bez tam jebkuram Baltkrievijā un Krievijā dibinātam autotransporta uzņēmumam ir aizliegts ES teritorijā veikt kravu autopārvadājumus, tostarp tranzītā. Uz to gan Krievija, gan Baltkrievija ir noteikušas atbildes sankcijas, aizliedzot ES autotransporta uzņēmumiem veikt kravu autopārvadājumus Krievijā un Baltkrievijā.

Tomēr Baltkrievija pieļauj ES autopārvadātājiem iebraukt Baltkrievijā un pierobežā veikt preču pārkraušanu. Tas nozīmē, ka autopārvadātāju šoferi kā privātpersonas var iegādāties alkoholiskos dzērienus un tabakas izstrādājumus savam patēriņam, turklāt nereti norēķinās eiro.

Ministru kabinets noteiks gadījumus, kad cilvēks, pārvietojot akcīzes preces personīgajā bagāžā, kā arī par komerctransportā esošās degvielas apjomu iesniegs akcīzes preču pārvietošanas paziņojumu.

Tāpat likumprojektā ir paredzēts deleģējums Ministru kabinetam noteikt, kad komerctransporta šoferi uzskata par pārvadātāja pārstāvi. Proti, šoferis kā fiziska persona aizpildīs akcīzes preču pārvietošanas paziņojuma A sadaļu par tabakas izstrādājumiem un alkoholu, kas tiek ievesti personīgajā bagāžā. Savukārt pārvietošanas paziņojuma B un C sadaļu par komerctransporta degvielas tvertnē esošo degvielas apjomu šoferis aizpildīs kā pārvadātāja pārstāvis uzņēmuma vārdā. Tādējādi par bākā esošās degvielas, kas ievesta ar nodokļu atbrīvojumu, izmantošanu būs atbildīgs pārvadātājs.

Valsts drošības dienests (VDD), ņemot vērā Krievijas agresiju pret Ukrainu un citām valstīm, ir brīdinājis Latvijas valstspiederīgos par riskiem, šķērsojot Krievijas vai Baltkrievijas robežu, proti, ka šo valstu specdienesti jau ilgstoši izvērš izlūkdarbības pret Latviju.

Pēc VDD sniegtās informācijas, šo valstu specdienestu pārstāvji visbiežāk uzrunā un mēģina savervēt Latvijas valstspiederīgos Krievijas vai Baltkrievijas apmeklējuma laikā, un nereti tas notiek, viņiem uzdodoties par robežsargiem.

Turklāt, kā norāda FM, būtiski ir ierobežot cigarešu iepirkšanu Baltkrievijā, jo ienākumi no cigarešu realizācijas nonāk šīs valsts valdībai lojāliem uzņēmējiem, kuru darbība ir cieši saistīta ar Baltkrievijas diktatoru Aleksandru Lukašenko.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu