Vēža pacientiem pieejams informatīvais atbalsts par aktualitātēm ārstēšanā un rehabilitācijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Labdarības organizācija "ParDzīvot" aicina vēža pacientus pieteikties atbalstam, ko sniedz gan citi vēža slimnieki, gan dažādu nozaru speciālisti bezmaksas konsultāciju veidā par aktuāliem jautājumiem saistībā ar vēža ārstēšanu un rehabilitāciju, informēja organizācijas pārstāve Oksana Kaniveca.

Organizācija aicina sadarboties arī ekspertus, kuri varētu lasīt lekcijas par vēža slimniekiem aktuālām un interesantām tēmām, kā arī speciālistus - dažādu meistarklašu vadīšanai.

Kaniveca stāstīja, ka pacienti, grupas "ParDzīvot" dalībnieki, sniedz atbalstu viens otram, dalās ar savu ārstēšanās pieredzi, informāciju un atsauksmēm. Viņiem tiek rīkotas tikšanās ar dažādiem speciālistiem: psihologiem, garīdzniekiem, rehabilitologiem, dermatologiem, uztura speciālistiem, jogas speciālistiem, fizioterapeitiem un citiem.

Notiek arī mākslas terapijas, keramikas, zīmēšanas, floristikas, sveču izgatavošanas meistarklases, kas ļauj vēža pacientiem - īpaši tiem, kuri ieguvuši invaliditāti un nevar atgriezties savā iepriekšējā profesijā - rast potenciālu un iedvesmu citā darbības jomā. Ikdienā pieejams arī informatīvs un emocionāli-psiholoģisks atbalsts čatā. Tāpat iespējams saņemt arī bezmaksas individuālās psihologa konsultācijas.

Ideja par onkoloģisko pacientu savstarpējās palīdzības biedrības izveidi radās "ParDzīvot" valdes priekšsēdētājai Jūlijai Škaraputai, kura pirms četriem gadiem ārstējās no krūts vēža. Pēc ārstēšanas pabeigšanas, viņa izveidoja "ParDzīvot" un šobrīd studē psiholoģiju.

Viņa atzina, ka neatkarīgi no vecuma baidīties ir normāli, un tas pats attiecas uz raudāšanu. Ikviens var atļauties būt vājš, īpaši starp tiem, kuri nonākuši tādā pašā situācijā.

Šobrīd ap Škaraputu izveidojies draugu un domubiedru loks, kuri viņai palīdz "ParDzīvot" darbā. Labdarības biedrības "ParDzīvot" tuvākajos plānos ietilpst regulāru tikšanos organizēšana, lai atbalstītu gan vēža slimniekus, gan šo cilvēku tuviniekus.

"ParDzīvot" izveidota 2018.gadā kā atbalsta grupa cilvēkiem, kuri saskārušies ar vēzi, un tolaik organizācija darbojās psiholoģiskā centra "Vitality" pārziņā. 2021.gadā grupa ieguva biedrības statusu, bet 2022.gada maijā "ParDzīvot" kļuva par labdarības organizāciju.

Organizācija nesen atvērusi arī savu biroju Raiņa bulvārī 31-6, kur iespējams rīkot dažādas klātienes tikšanās, konsultācijas un meistarklases. Labdarības organizācijā "ParDzīvot" šobrīd ietilpst vairāk nekā 110 vēža slimnieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu