Divi Rīgas skolēni starptautiskajā fizikas olimpiādē ieguvuši bronzu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts izglītības satura centrs

Divi Latvijas skolēni starptautiskajā fizikas olimpiādē ieguvuši bronzas godalgas, informēja Valsts izglītības satura centra pārstāve Ieva Apsīte.

Olimpiādē, kuru no 10. līdz 17.jūlijam attālināti organizēja Šveice, Latviju pārstāvēja piecu skolēnu komanda. Rīgas Tehniskās universitātes Inženierzinātņu vidusskolas skolēns Lukass Roberts Kellijs un Rīgas valsts 1.ģimnāzijas skolēns Lorenss Martinsons izcīnīja bronzas medaļas, bet Roberts Darkevics un Stanislavs Dubrovskis no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas un Olita Zadorožnaja no Starptautiskās skolas "Ekziperī" tika apbalvoti ar atzinībām.

Sākotnēji olimpiādes norise tika plānota Baltkrievijā, bet kara Ukrainā dēļ tā notika attālināti. Olimpiādi organizēja Šveice, bet tai palīdzēja arī citu valstu kolēģi, "IPhO" komandu vadītāji un koordinatori.

Latvijas skolēni olimpiādes uzdevumus risināja LU Zinātņu mājā. Uzdevumus dalībniekiem tulkoja un sniegumu vērtēja Latvijas komandas vadītāji, Latvijas Universitātes pārstāvji Jānis Cīmurs un Dāvis Zavickis. Latvijas Universitātes pārstāve Ilva Cinīte olimpiādes laikā novēroja skolēnus un palīdzēja ar tehniskā atbalsta nodrošināšanu, savukārt olimpiādes norisi kontrolēja septiņas videokameras.

Olimpiādes laikā skolēniem tika dots eksperimentālais uzdevums, kurā tika simulēta lodes mešana no augsta torņa, šī uzdevuma rezultātā bija iespējams ar aprēķiniem noteikt planētas atmosfēras blīvumu un diennakts garumu. Savukārt otrajā eksperimentā bija iespējams izpētīt cilindriskas lampu diodes īpašības. Tāpat starp olimpiādes teorētisko uzdevumu tēmām bija Veba teleskops, magnētiskās lodītes un to sakārtošanās, spageti lūšana, smilšu pils izturība, ceļošana kosmosā ar ļoti lielu ātrumu un lodītes svārstības uz ūdens virsmas.

Starptautiskā fizikas olimpiāde ir konkurss, kas tiek rīkots jau 52.reizi, apzinoties fizikas lielo nozīmi dažādu zinātnes un tehnikas jomu attīstībā. No katras dalībvalsts tiek aicināta komanda piecu vidusskolēnu sastāvā, bet dalība olimpiādē norisinās individuāli. Starptautisko fizikas olimpiādi katru gadu organizē cita valsts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu