Slimnīcu pakalpojumu tarifu paaugstināšana nerisinās grūtības segt izmaksas, uzskata Čakša

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Veselības aprūpes pakalpojumu tarifu paaugstināšana nerisinās slimnīcu grūtības segt strauji augošos izdevumus, sarunā ar aģentūru LETA pauda Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja biedre Anda Čakša.

Piemēram, ja energoresursu cenas palielināsies par 30%, tad kādā slimnīcā būs vajadzīga finansiālā palīdzība 30% apmērā, bet kādā citā slimnīcā, iespējams, tā būs nepieciešama par 50%, un ar vienu konkrētu tarifu to nevar izmainīt, skaidroja Čakša. Tāpat nav iespējams paredzēt izmaksu pieauguma apjomu, līdz ar to nevarētu noteikt, kādā apmērā tarifu palielināt.

Tomēr noteikti būtu jāmeklē risinājums, jo energoresursu izmaksas slimnīcās ir saistītas ar to, kā tās spēs nodrošināt pakalpojumus, uzsvēra politiķe. Veselības ministrijai (VM) būtu jāsēžas pie viena galda ar kapitālsabiedrību pārstāvjiem, lai vispirms noskaidrotu situāciju katrā pašvaldībā - piemēram, varbūt kādā slimnīcā vēl ir iespēja veikt siltināšanu, kā arī jāizskata iespējas pāriet uz alternatīvajiem enerģijas avotiem - sauli vai vēju.

Tāpēc būtu nepieciešams rast individuālu risinājumu katrai slimnīcai. Tāpat būtu nepieciešams atbalsts slimnīcām no valsts budžeta, uzskata Čakša.

Kā ziņots, ka līdz ar straujo un joprojām neparedzamo energoresursu cenu kāpumu slimnīcas brīdina par neizbēgamām grūtībām segt strauji augošos izdevumus, informēja Latvijas Slimnīcu biedrības pārstāve Lelde Bokovska.

Latvijas Slimnīcu biedrība vērš uzmanību, ka straujais un joprojām neparedzamais energoresursu cenu kāpums var negatīvi atsaukties uz slimnīcu darbu un pacientu aprūpi. Jau laikus tiek plānota iespējamā rīcība un meklēts papildu budžets, taču nezinot, kāds būs patiesais izmaksu pieaugums, ar pašu spēkiem paveikto var nepietikt.

Slimnīcu biedrība jau vērsusies pie VM ar lūgumu straujo izmaksu dēļ pārskatīt veselības aprūpes pakalpojumu tarifus un rast iespēju tos paaugstināt, taču saņemta atbilde, ka tarifu pieaugums nav plānots. Kalējs norāda, ka slimnīcas turpinās meklēt risinājumus un vērsīsies pie valdības ar lūgumu apsvērt atbalsta mehānismus arī slimnīcām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu