Pārdaugavas radošais centrs atklāj vasaras kultūras programmu Jaunatnes dārzā

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Sākot ar 31. jūliju, Jaunatnes dārzā notiks dažādi kultūras pasākumi, kas radīti apkaimes iedzīvotājiem un ļaus baudīt vasaru zaļajā Āgenskalnā! Šai vasarai Pārdaugavas radošais centrs, kas apkaimē darbojas jau no 2016. gada un uzņēmies attīstīt teritoriju Jaunatnes dārzā, kur agrāk atradās muižnieku Augsburgu vasarnīca, savukārt vēl līdz nesenai pagātnei bērnu bibliotēka ‘’Zvirbulis’’, sagatavojis bezmaksas programmu bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem. Programmas mērķis ir arvien vairāk iedzīvināt Jaunatnes dārza teritoriju, padarot to draudzīgāku un aicinošāku apkaimes iedzīvotājiem.

31. jūlijā plkst. 15.00-17.00 komiksu darbnīca jauniešiem

Lapu ielā 24

Ilustrācija kā komunikācijas veids ar sevi un pasauli. Ar radošās rakstīšanas paņēmieniem darbnīcas dalībniekiem būs iespēja izpaust sevi un izstāstīt savu stāstu, vispirms savācot un apkopojot materiālus un izveidojot savu tēlu sistēmu, lai nonāktu pie stāsta vizualizācijas. Darbnīcu vadīs mākslinieki Rebeka Lukošus un Jurijs Tatarkins.

Pieteikšanās.

31. jūlijā plkst. 17.00-18.30 koncertstāsts bērniem un ģimenēm "Kas dzīvo mežā"

Jaunatnes dārzs, kalniņā iepretim Lapu ielai 24

Koncertstāsts, kurā kopā ar publiku mēģinām rast atbildes uz jautājumiem un mīklām par norisēm mežā, zvēriem, putniem un kukaiņiem. Koncertā jaunākie klausītāji un arī viņu vecāki uzzina daudz jauna par zvēriem (tiek atskaņotas zvēru balsis), kā arī ieklausās mūzikā, kura veidota no spilgtiem un pazīstamiem klasiskās (G.F. Hendelis, V.A. Mocarts, Bēthovens, Ž. Bizē, Dž. Pučini, N.R. Korsakovs) un latviešu mūzikas fragmentiem (I. Kalniņš, K. Lācis, V. Pūce, Gustavo).

Koncertstāstā piedalās: Jolanta Strikaite-Lapiņa (balss), Nora Kalniņa (balss), Mārtiņš Zvīgulis (balss), Austris Kalniņš (taustiņinstrumenti), Ernests Mediņš (sitaminstrumenti).

11. augustā plkst. 19.00 Āgenskalna stāstu vakars

Lapu ielā 24

Pie siltas tējas krūzes aicinām ikvienu apkaimes iedzīvotāju un mīļotāju klausīties un dalīties stāstos par Āgenskalnu! Pasākumā piedalīsies LU LFMI pētnieks Dr. philol. Gatis Ozoliņš, kas šobrīd vāc dažādu Pārdaugavas apkaimju stāstus, kā arī Vides Filmu studijas pārstāvis, lai dalītos pieredzē par raidījuma “Atslēgas’’ veidošanu, kura sērijas par dažām nozīmīgām Pārdaugavas ēkām arī noskatīsimies.

11. augustā plkst. 21.00 Kamermūzikas programma “No krēslas līdz rītausmai”

Jaunatnes dārzs, kalniņā iepretim Lapu ielai 24

Koncertprogrammā apvienojušies četri mūziķi, kuri grib izstāstīt stāstu par to, kas notiek naktī, atskaņojot mūziku, ko komponisti veltījuši tieši šai diennakts daļai, kas ietver sevī gana daudz mistiskā, nezināmā, slēptu prieku, sāpes un saldus sapņus.

Priekšplānā izvirzīti Eiropas dižrenesanses un baroka laika skaņdarbi, kuru mūzikas un teksta autori ir spilgtākie sava laikmeta pārstāvji. Mūzika un mītiskie stāsti lieliski aptver laiku un rada priekšstatu par to, kas būtu varējis norisināties aiz Pārdaugavas muižiņu slēģiem pēc krēslas iestāšanās.

Programmā tiks piedāvāta mūzikas žanru sintēze, kas balstīta uz baroka klavesīnspēles prasmi, dziedāšanas un oratormākslu apvienojot ar mūsdienu akustiskās ģitāras spēli.

Radošā komanda: Ansis Bētiņš (tenors), Nora Kalniņa (soprāns), Kaspars Zemītis (ģitāra) un Gertruda Jerjomenko (klavesīns).

19. augustā plkst. Skaņas un gaismas notikums “Glāss. Einšteins. Locītavas”

Jaunatnes dārzs, kalniņā iepretim Lapu ielai 24

Latvijā vēl neuzvestās amerikāņu komponista Filipa Glāsa operas ‘’Einšteins pludmalē’’ vērtība slēpjas ne vien fantastiskajā minimālisma mūzikā, bet arī šī darba zemtekstos, pamatidejās un spējā sakārtot ikdienas neziņā visnogurušākos prātus. Ideja par programmu radās laikā, kad visa pasaule šķita ar katru jaunu mirkli sajūkam sīkās drumslās. Šo skaņdarbu vēstījums ir piemērots pēcpandēmijas laikam un laikam, kad Ukrainā plosās karš un pārējā pasaule nonāk tādā kā 20. gadsimta déjà vu, kad izpildītājsastāvs var būt pavisam neliels. Šāds koncepts veicina arī Glāsa mūzikā ieausto ideju praktizēšanu - pilnīgi vienlīdzīga demokrātija, katram mūziķim piešķirot vienlīdzīgu lomu operu muzikālās attīstības norisē. Papildināta ar avangardiski dziļdomīgām dzejas un prozas rindām, "Einšteins pludmalē" vēsta par Alberta Einšteina dzīves un domas lidojumu, aktualizējot to caur 21. gadsimtam raksturīgās emancipācijas tematiku. Notikumā klausītājiem tiks piedāvāta mūzikas un laikmetīgās dejas sintēze, skaniski un vizuāli piedzīvojot operas intermediju daļas, sauktas arī par ceļgaliem jeb ‘’knees’’ (no angļu val.).

Radošā komanda

Režisors: Edgars Niklasons

Mākslinieciskais vadītājs, diriģents Jēkabs Bernāts

Horeogrāfs: Aigars Larionovs

Veidotāji: Equilibrium group, Pārdaugavas radošais centrs, fonds INITIUM

Vijole – Ilva Bāliņa, elektronika/skaņas sintezēšana – Niklāvs Šūpols

Rīgas kamerkora AVE SOL dziedātāji: Undīne Mazjūle, Ieva Strauta, Anastasija Kildiša, Shino Yamasaki (Šino Jamasaki), Daniels Pelnēns, Kristaps Solovjovs, Matīss Pēteris Circenis, Emīls Gilučs

Dejotāji: Nauris Miķelis Goba, Arina Buboviča, Anete Klapkalne, Edvards Kurmiņš, Maria White, Terēze Zabarovska, Kate Kaparkalēja, Elīna Ļubļinska, Denīze Barauska

Ieeja visos pasākumos ir bez maksas, un tie norisinās Rīgas vasaras kultūras programmas ietvaros ar Rīgas domes atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu