Darbu tiesneša amatā beidz bijušais AT priekšsēdētājs senators Andris Guļāns

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Andris Guļāns
Andris Guļāns Foto: Ieva Lūka / LETA

Piektdien, 29. jūlijā, sasniedzot maksimālo tiesneša amata vecumu - 70 gadus, tiesneša darba gaitas beidz senators, bijušais Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Andris Guļāns,  informēja AT.

Tiesneša amatā Andris Guļāns nostrādājis 41 gadu. Darbu viņš sācis 1979.gadā Rīgas pilsētas Maskavas rajona tiesā, bijis tiesnesis un tiesas priekšsēdētājs līdz 1992.gadam. Tad neilgu laiku strādājis par tieslietu ministra vietnieku un zvērinātu advokātu.

Savukārt 1994.gadā iecelts par tiesnesi AT Krimināllietu kolēģijā un tajā pašā gadā - par AT priekšsēdētāju. AT Guļāns vadīja 14 gadus - līdz 2008.gadam. Pēc tam nākamos 14 gadus bija senators Senāta Administratīvo lietu departamentā, un šo laiku viņš vērtē kā interesantāko savā tiesneša gaitā.

Laiks, kad Guļāns bija AT priekšsēdētājs, bija sarežģītu pārmaiņu laiks - mainījās valsts ekonomika, tika pieņemti jauni likumi, un tiesu sistēmai bija jākļūst par tiesiskuma garantu neatkarīgā, demokrātiskā valstī.

Atceroties un izvērtējot laiku AT priekšsēdētāja amatā, Guļāns par nozīmīgākajiem sauc četrus notikumus.

Pirmais - Senāta izveidošana un AT reforma, pārejot no padomju tiesību sistēmas uz tādu tiesu, kāda tā ir šodien, vienlaikus saglabājot augstas raudzes tiesnešu potenciālu. Otrais - Senāta Administratīvo lietu departamenta izveidošana, ko viņš sauc par veiksmes stāstu. Trešais - AT administrācijas izveidošana, nodalot tiesas spriešanu no tiesas administrēšanas. Ceturtais - AT atgriešanās vēsturiskajās Tiesu pils telpās.

Tie nav vienīgie to gadu izaicinājumi. Tiesu sistēma piedzīvoja arī publiskus skandālus un iekšējas nesaskaņas, kam bija arī pozitīvi ieguvumi - tika izveidota Tiesnešu ētikas komisija, tiesu sistēma kļuva atvērtāka sabiedrībai. Guļāns arī veicināja diskusiju par tiesu neatkarību un Tieslietu padomes izveidošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu