OPEC+ izdodas vienoties tikai par niecīgu naftas ieguves palielinājumu (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
OPEC logo. Ilustratīvs attēls.
OPEC logo. Ilustratīvs attēls. Foto: Dado Ruvic

Naftas ieguvējvalstu alianse OPEC+ trešdien vienojās arī septembrī turpināt naftas ieguves palielināšanu, tomēr palielinājums ir mazāks nekā iepriekšējos mēnešos.

OPEC+ valstis sanāksmē nolēmušas, ka septembrī naftas ieguves apmērs tiks palielināts par 100 000 barelu dienā, kas ir mazāk nekā iepriekšējos mēnešos, liecina pēc alianses ministru videokonferences izplatītais paziņojums.

Kā Saūda Arābijas un Krievijas vadītā alianse nolēma jūnija beigās, augustā naftas ieguves apmērs tiek palielināts par 648 000 barelu dienā.

Analītiķi iepriekš prognozēja, ka ieguves apmērs netiks palielināts vai palielinājums būs neliels.

ASV prezidents Džo Baidens pagājušajā mēnesī vizītē Saūda Arābijā cenšas panākt lielāku ieguves apmēra pieaugumu.

Arī Francijas prezidents Emanuels Makrons pagājušajā nedēļā Parīzē tikās Saūda Arābijas kroņprinci Mohammedu bin Salmanu, cita starpā runājot arī par Krievijas sāktā kara Ukrainā "ietekmes mazināšanu".

Martā ar Salmanu Rijādā tikās arī tagad demisionējušais Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons, kurš lūdza Saūda Arābiju palielināt naftas ieguvi.

Šonedēļ naftas cenas samazinājās, bet pēc OPEC+ lēmuma paziņošanas tās palielinājās par vairāk nekā 1%, "Brent" markas jēlnaftas cenai atkal pārsniedzot 100 ASV dolārus par barelu.

Naftas ieguves palielināšana nelielā apjomā tiek īstenota kopš 2021.gada maija.

Formātā OPEC+ ietilpst 13 Naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) valstis un vēl 10 naftas ieguvējvalstis, tostarp Azerbaidžāna, Krievija, Kazahstāna, Malaizija un Meksika.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu