Kā pareizi reaģēt, ja pa šoseju pārvietojas kombains (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Ražas laiks jūlijā un augustā uz Latvijas ceļiem izceļas ar to, ka palielinātā skaitā par satiksmes dalībniekiem kļūst dažādi lēngaitas traktori un kombaini. Skaidrs, ka parastie vieglie auto ir daudz ātrāki un ātri vien aiz traktortehnikas sastājas garā rindā. Vieni pacietīgi pabrauc kādu gabaliņu, kamēr kombains nogriežas uz kulšanas vietu, bet citi, riskējot ar visu, kas viņam ir, pat nepārskatāmā līkumā cenšas apdzīt visus kombainus un traktorus uzreiz.  

Jūlijs un augusts Latvijā ir intensīvas ražas novākšanas mēneši. Druvā minūte dārga, tāpēc lielgabarīta lauksaimniecības tehnika šajā laikā bieži pārvietojas pa koplietošanas ceļiem.

Valters Zelčs, Apvienības par ilgtspējīgu lauksaimniecību un lauku vidi vadītājs: "Tādēļ no lauksaimnieku puses aicinām būt iecietīgiem, saprotošiem un ļoti, ļoti uzmanīgiem, tehnika nav manevrētspējīga un nav ātra."

Ja neskaita jaunākos lieljaudas traktorus, kuru pārvietošanās ātrums var sasniegt pat 65 km stundā, pārsvarā lauksaimniecības tehnika pārvietojas ar 30 - 35 km stundā.

Tas provocē autovadītājus uz neapdomīgiem apdzīšanas manevriem, bieži vien arī nepārredzamās vietās.

Edmunds Ozolnieks, DBS autoskolas instruktors: "Ja redzat, ka situācija ļauj veikt apdzīšanas manevru, dariet to. Bet to nedrīkst atstāt uz pēdējo brīdi. Jābūt iespējai gan droši aiziet uz pretējo joslu, gan droši atnākt atpakaļ. Lai neiznāk tā, ka mēģināt ielēkt atpakaļ un veicat bīstamos manevrus papildus."

Apzinīgi lauksaimniecības tehnikas vadītāji apzinās, ka kavē autotransporta kustību, un iespēju robežās cenšas palīdzēt.

Valters Zelčs, Apvienības par ilgtspējīgu lauksaimniecību un lauku vidi vadītājs: "Ja tehnika brauc pa ceļu un parāda īsu labo pagriezienu, tad tas var nozīmēt, ka vadītājs rāda, ka ceļš ir drošs. Tas gan vienmēr jāpārbauda. Bet, ja ieslēgts kreisais pagrieziens, nekādā gadījumā neapdzeniet, jo no kombains neredz, kas notiek aizmugurē."

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Tā kā, braucot pa ceļu, kombains vēl velk aiz sevis piekabi ar hēderu jeb pļaušanas tītavām, kopējais sastāva garums iznāk iespaidīgs. Arī konstruktīvi modernā lauksaimniecības tehnika atšķiras no automašīnām.

Valters Zelčs: "Ne vienmēr, samazinot ātrumu, iedegsies bremžu signāli. Kombainam ir hidropiedziņa, pat ja strauji samazina ātrumu, aizmugurē signāls iedegas ne vienmēr. Jaunākiem iedegsies, bet es ne brīdi nespiežu bremžu pedāli."

Edmunds Ozolnieks: "Ļoti bieži novērojams, ka autovadītāji neaizdomājas, ka traktortehnika brauc daudz lēnāk, strauji pietuvojas, apdzīšanas manevru nav iespējams veikt, un viņi spiesti ļoti strauji bremzēt, ko ne vienmēr spēj paredzēt jau nākamais braucējs aiz šī vadītāja."

Pārsvarā autovadītāji, ieraugot priekšā milzu kombainu, kļūst piesardzīgi un neriskē ar straujiem manevriem.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Valters Zelčs: "Bet atsevišķos gadījumos notiek tā, ka tad, kad ar kombainu sāku veikt pagriešanās manevru, mašīnas sāk apdzīt un izveidojas situācija, kad gan mašīnai strauji jābremzē, gan man, jo es jau esmu pretējā joslā."

Pirms izpildāt asas kustības, der atcerēties, ka traktors un kombains nav vieglā un pat smagā mašīna, kuras virsbūve un piekabe aprīkotas ar ārējiem drošības elementiem. Traktoram tādu nav. Vēl vairāk - uzkabes iekārtas nereti izceļas ar asumiem un cietiem stūriem. Sadursmē lielākais cietējs būs vieglās automašīnas vadītājs.

Pamata drošības noteikumi gan jāievēro arī tehnikas vadītājiem.

Valters Zelčs: "Pēc nobraukšanas no lauka vienmēr nepieciešams noslaucīt putekļus no lukturiem un numurzīmes. Ja to neizdara, neredz ne lukturus, ne numurzīmes apgaismojumu."

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Labā ziņa ir tā, ka kombaini un tiem sekojošie traktori ir sezonāla parādība. Kad raža būs nokulta, bet lauki sagatavoti nākamajai sezonai, lēngaitas tehnika no lielceļiem pazudīs.

Valters Zelčs: "Autovadītājiem ir vienmēr jāpatur prātā, ka traktortehnika ir lēna un nav viegli manevrējama, tādēļ neveicam pārgalvīgus un bīstamus apdzīšanas manevrus. Cienām viens otra darbu. Dzīvojam saticīgi, un tad jau viss būs kārtībā."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu